Hogyan oldd meg belső konfliktusaidat?

Amennyiben olyan kérdések fogalmazódnak meg benned, mint: „Engedjek-e a rövid távú sikerek csábításának a hosszú távú céljok kárára?” vagy éppen azon kapod magad, hogy olyan dilemmákon agyalsz, hogy a vezetőid vagy éppen a beosztottjaid elvárásainak tégy eleget, akkor valószínű, hogy valamilyen belső konfliktust élsz át.

De, pontosan mit is jelent a belső konfliktus? A halogatás, a döntésképtelenség vagy a motiválatlanság is a belső konfliktusok egyik megnyilvánulása lehet, melyek hátterében, többek között, a prioritások felállítása vagy éppen az alkalmatlanság fojtogató érzete húzódik meg. Belső konfliktus jelenlétére utal az olyan kifejezések alkalmazása, mint: „egyrészt-másrészt” vagy „az eszemmel egyetértek, de a lelkem nem tudja azt elfogadni”. Abban az esetben, ha a következő mondatok közül valamelyik ismerős a számodra, akkor nagy eséllyel mélyebb belső konfliktus ütötte fel a fejét, amelynek sokszor a tudatában sem vagyunk.

„Nagyon szeretném tartani a határidőket, de nem tudok minőségből sem engedni.”

„Szeretnék megfelelni a munkahelyi elvásároknak, de a családom is fontos.”

„Egyik pillanatban szeretnék vezető lenni, egy másikban meg nem.”

Kurt Lewin német pszichológus a belső konfliktusok három csoportját különítette el, amelyek a következők:

„Két dolgot akarok, de csak egyet lehet.” – ebben az esetben két pozitív lehetőség közül csupán egyet kell / lehet választani (pl.: elutazhatnék nyaralni vagy ugyanabban az időpontban elmehetnék egy fontos szakmai rendezvényre)

Két rossz közül a kisebbik rossz dilemmája. – két, nagyjából azonos nagysággal bíró negatív lehetőség közül kell választani (pl.: megszűnik a munkaköröm, ezért választanom kell az elbocsájtás vagy egy rosszabb kondíciókkal bíró pozíció között)

Konfliktus két, azonos nagyságú, de ellentétes irányú lehetőség (jó-rossz, nyugodt-izgalmas) között. – egy munkahelyi vita felvállalása során nagy eséllyel felütheti a fejét egy ilyen jellegű dilemma (pl.: ha nem vállalom fel, az fenntarthatja a látszólagos harmóniát, ha felvállalom, az feszültséggel jár, de megoldást hozhat)

A munka világában a belső konfliktusok gyakran alakulna ki a betöltött szerepeinkhez kapcsolódóan. Ennek fényében szintén kialakítható egyfajta tipológia, amely a konfliktusokat illeti:

szerep kétértelműségéből fakadó konfliktusok: nem világos a velünk szemben támasztott elvárás, annak többféle értelmezése is lehet

személyes szerepkonfliktusok: az egyes szerepeinkkel kapcsolatos elvárások egymással nehezen egyeztethetőek össze, így beszélhetünk a munka és a magánélet kérdéseiről (pl.: „jó anya legyek vagy a munkahelyen teljesítsek jól”)

szerepen belüli konfliktusok: egymással ellentétes szerepvállalások (pl.: középvezető pozícióban a szervezeti érdek vagy a beosztottak érdekeinek figyelembevétele)

Ezek elkerülésében, megelőzésében a tiszta és egyértelmű együttműködési szabályok, illetőleg a kommunikáció nagy szerepet játszik, ellenben ezek megléte mellett is kialakulhatnak a fentebb taglalt dilemmák, a belső értékek és a külső elvárások ütközése mentén.
Most, hogy áttekintettük a belső konfliktusaink típusait, térjünk ki arra, hogy mégis miként kezelhetőek ezek a leghatékonyabban.

Kiváltó okok azonosítása

Ahogyan fentebb említettük, a belső konfliktusok az esetek döntő többségében észrevétlenek maradnak, csupán azt érezzük, hogy valami nincs rendben, van bennünk egyfajta belső feszültség. Ennek értelmében érdemes időnként önvizsgálatot tartani, szánj időt arra, hogy megértsd a feszültséged gyökerét, ahelyett, hogy abban reménykedsz, hogy az majd magától megoldódik. Tégy fel magadnak kérdéseket, amelyek elősegítik azt, hogy jobban megértsd az elvárásaidat és a motivációdat.

Kulcsfontosságú értékek tudatosítása

A személyes értékeink ismerete útmutatást adhat azokban a magánéleti és munkahelyi helyzetekben, amikor a következő lépést homály fedi. A legjobb döntések a legbelső személyes értékeink mentén születnek. 

A helyzettel kapcsolatos érzelmek és gondolatok tudatosítása

A belső konfliktusok kezeléséhez elengedhetetlen, hogy a gondolatok és érzések egyensúlyban maradjanak, fontos, hogy mindkettőt figyelembe tudd venni a döntésedben. Ha hajlamos vagy egyikre vagy a másikra jobban hallgatni akkor ennek megfelelő döntést fogsz hozni, ha ennek tudatában vagy, akkor képes leszel ezeket figyelme véve megoldani a dilemmákat.

Szükségletek és a kívánt célok megfogalmazása

A belső konfliktusok gyakran abból erednek, hogy nem ismerjük fel a saját szükségleteinket, vágyainkat, és hagyjuk, hogy azoknak ellentmondó szituációkba keveredjünk. Ha úgy érzed, hogy nem vagy a helyeden, lépj egyet hátra és gondold át, hogy mit szeretnél, hogy mire van pontosan szükséged.

Előnyök és hátrányok mérlegelése

Fogj egy lapot és oszd két részre, sorold fel a döntésed összes előnyét a papír egyik oldalán, míg a hátrányokat a másikon. Könnyedén átláthatod azok arányait, így elősegíted a döntéshozatalod.

Félelmek felismerése

A félelmek sokszor fundamentumai lehetnek a belső konfliktusoknak, így a mögöttes félelem felfedezése segíthet tisztábban látni. Félsz, hogy megítélik a teljesítményed? Vagy attól tartasz, hogy az egész személyiségeddel kapcsolatban alakítanak ki véleményt? Az ilyen típusú félelmek is lehetnek belső konfliktusok elindítói. 
A „csak két választás lehetséges” dilemma csapdájából való kilépés

Van, hogy amiatt ragadunk bele egy-egy belső dilemmába, mert azt gondoljuk, hogy csak kétféle megoldás lehet, amely közül választhatunk. Ellenben sok esetben lehetséges a látható két alternatíva bővítése vagy elegyítése. Ne engedd, hogy feketén-fehéren látsd a dolgokat, keress árnyalatokat, újabb megközelítéseket.

Önismeret elmélyítése

Annak érdekében, hogy a belső konfliktusok kapcsán, megtaláld a belső békéd, először is ismerned kell magadat. Csak az önismereten keresztül értheted meg azt, hogy számodra mi a legjobb megoldás, ugyanis lehetőséget kínál számodra, hogy jobban igazodj a személyes értékeidhez, meggyőződéseidhez. Minél önreflektívebbé válsz, annál inkább tudatában leszel a belső konfliktusaidnak.

Írta: Kis Zoltán

Forrás: www.hrpwr.hu

Képforrás: www.pexels.com  

 


További híreink
Május hónap Depósa nem más, mint Fekete Edina!
június 21.
3 perces olvasmány

Május hónap Depósa nem más, mint Fekete Edina!
Életrendszerező applikációk
november 28.
4 perces olvasmány

A mai világban már rengeteg olyan applikáció van, ami megkönnyítheti az életünket, legyen szó bármilyen területről, akár a sportról, nyelvtanulásról, vagy vásárlásról.
Rovarriasztás természetesen
június 17.
5 perces olvasmány

Nyáron mindenki szívesebben tölti szabadidejét a természetben túrázással, sportokkal, viszont a szúnyogok, böglyök, kullancsok igencsak megkeseríthetik az életünket.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!