5 egyszerű étel, amit egy diákkonyhában is könnyen elkészítesz

Azzal, hogy megkezdted egyetemi tanulmányaidat és elköltöztél otthonról valószínűleg sok másik fiatalhoz hasonlóan szembesültél azzal, hogy mennyire körülményes, macerás lehet a főzés annak minden előkészületével, lépésével és kellemetlen következményével, mint a mosogatásra váró edények kupaca. Az egyetemi kollégiumok általában kevésbé felszereltek, mint a konyha, amihez otthon hozzá vagy szokva, illetve albérlete költözve is előfordul, hogy a másokkal közös konyha nem a legideálisabb helyszín a hosszas főzésekre. A legtöbb esetben az otthon főzéssel sokat spórolhatsz ahhoz képest, hogy mennyit költenél ételre, ha rendszeresen étteremben vásárolnál. Emellett nagy előnye az otthon főzésnek az is, hogy pontosan tudod, hogy milyen alapanyagok kerülnek az adott fogásba, és a saját preferenciáidhoz, az egészségügyi igényeidhez tudod igazítani őket. Mindezt összefoglalva tehát érdemes és praktikus otthon főzni diákként, viszont a körülmények nem feltétlenül optimálisak, ezért összegyűjtöttünk olyan étel ötleteket, amik ezekben a helyzetekben segíthetnek.
Főzelékek

Legtöbbünknek gyerekként nem a főzelékek voltak a kedvencei, viszont felnőttként már sokkal több recept közül válogathatsz, és nagyon praktikus ételek. A gyakorlati elkészítést tekintve azért jó főzelékeket főzni diákként, mert alig kell hozzá edény. Kell természetesen egy lábos, amiben majd megfőzöd, egy fakanál, amivel kevergeted és persze egy tűzhely. Mivel sok alapanyag, mint a zöldbab, zöldborsó vagy lencse már olyan apró szemű eredetileg is, hogy nem kell tovább aprítani külön vágódeszkán, csak bele kell önteni vízzel a lábosba és főzni, amíg el nem éred a kívánt állagot. Cukkiniből, tökből készült főzelékekhez először le kell reszelni a zöldséget, viszont ez is gyakran kapható már reszelt formában, így ezzel sincs több probléma. A krumpli főzelékhez fel kell vágni kisebb darabokra a burgonyákat, viszont ez sem koszol össze sok edényt, így kevés felszereléssel és kis helyen is elkészíthető. A főzelékek további nagy előnye, hogy kevés alapanyagra van hozzájuk szükség. Általában egy zöldségből készülnek. Ezen túl kell néhány fűszer, ami zöldségenként eltérhet, főzővíz, adott főzelékeknél tejszín vagy sűrítő anyagok, mint keményítő, liszt, joghurt, de sokszor egyszerűen azzal is lehet sűríteni, hogy egy részét leturmixolod. Ráadásul éppen a kevés alapanyag miatt ez egy rendkívül pénztárca-barát megoldás is. A praktikusság mellett egészségügyi szempontból is jó választás egy főzelék. Sok alapanyag, mint a lencse, bab és borsó hüvelyesek, amik sok hasznos tápanyaggal rendelkeznek. Viszonylag magas a fehérjetartalmuk, vannak bennük vitaminok és ásványi anyagok és segíthetnek a vércukorszint szabályozásában is. Könnyű több napnyi adagot főzni főzelékekből, viszont változatossá lehet tenni a különböző feltétek, mint tükörtojás, húsok váltogatásával.
Tészták

A tésztaételeket egészen bonyolultan is el lehet készíteni sok alapanyag hozzáadásával, változatos technikákkal, viszont egészen egyszerűvé is lehet tenni miközben továbbra is tápláló marad. Nagy előnye, hogy sok ponton lehet változtatni, variálni, így nem lesz egyhangú. Az egyik variálható alapanyag ugyebár a tészta. Rengeteg különböző formája van, amik különböző feltétekkel működnek igazán jól. Mostanában egyre gyakrabban találhatunk olyan tésztákat is a különböző élelmiszerboltokban, amik nem a hagyományos száraz tészta alapanyagokból készültek, hanem különböző lisztekből vagy zöldségekből. Ez nem csak a gluténre allergiásoknak segít, de azoknak is, akik szeretnének több rostot vagy éppen fehérjét bevezetni az étkezésükbe. A másik fő eleme a tésztaételeknek, ami szintén nagyon változatossá tehető, az a szósz. A legegyszerűbb, olcsóbb és gyorsabb megoldás a boltban készen kapható szósz, amit legtöbbször pesto vagy egyszerű paradicsomos szósz. Lehet azzal háziasabbá tenni, ha időd, kedved és a konyhád engedi, hogy egy alap szószt veszel, például paradicsomszószt, ami nincs külön ízesítve, és ezt főzöd hússal, mint a milánói szósz esetében, valamilyen húspótlóval vagy éppen zöldségekkel. Egy másik egyszerű alap a szószokhoz a főzőtejszín. Ez is keverhető húsokkal, gombával, zöldségekkel ízlés szerint. A tészta főzése nem tart sokáig, és ha esetleg nincs szűrőd a diákkonyhában, egyszerűen a lábos fedőjével az edényben tudod tartani a tésztát miközben leöntöd róla a főzővizet. Összességében a tésztaételek sem bonyolultak, nem igényelnek nagy konyhai felszereltséget vagy főzési tapasztalatot, és olcsóra is ki lehet hozni.
Saláták

A változatosság jegyében egy nagyon egészséges és akár főzés-sütés nélkül is elkészíthető étel típussal folytatjuk. Nagyon sok étteremben még a mai napig a saláta választék összesen a Cézár-saláta, esetleg görög saláta, és még egy alternatíva. A saját konyhádban viszont ennél sokkal érdekesebb és változatosabb salátákat is készíthetsz. A lista eddigi elemei közül ezek a leginkább személyre szabható fogások. A boltokban kaphatók saláta keverékek, amik különböző zöldségekből állnak, de mind már kisebb darabokra van vágva. Ezekhez elég lehet egy fehérjeforrást, valamilyen sült húst, tofut, tempeht, sajtot vagy tojást hozzáadni, esetleg egy szósszal leönteni. Sok helyen lehet olyan saláta önteteket kapni, ahol minden fűszer már a bolti zacskóban van, otthon csak össze kell keverni joghurttal vagy vízzel. Hosszabban laktatóvá tehetjük azzal a salátánkat, hogyha lassan felszívódó szénhidrát forrást adunk hozzá. Ez lehet quinoa, hajdina, édesburgonya, kuszkusz. Az, hogy milyen zöldségeket milyen formában keverünk a salátába, csak rajtunk múlik. Például, ha nyersen reszelve nem szereted a répát, megsütheted a sütőben, hogy puha legyen a salátában. Ha  a ropogós falatokat szereted inkább, feldarabolhatsz egy friss almát vagy retket. Azt, hogy miben marinálod, pácolod vagy hogyan fűszerezed a fehérje forrást, szintén sokat változtat a saláta ízvilágán. Izgalmas lehet a zöldségek mellett valamilyen gyümölcsöt is hozzáadni, hiszen ez egy kis édességet, és más vitaminokat is hoz az ételbe. Végül pedig az önteteket is változatossá teheted. A boltban kapható, előre összekevert ezersziget vagy Cézár salátaöntetek helyett sokszínűbb lehet egy saláta. A saláták tehát önmagukban is változatosak, a választott összetevőktől függően lehetnek pénztárcabarát, de tápláló megoldások. Még tűzhelyre sincs szükség az elkészítésükhöz, hiszen sokszor csak fel kell darabolni az alapanyagokat.
Tekercsek és szendvicsek

Egy másik jól variálható, kiegyensúlyozottá tehető és egyszerűen elkészíthető ételcsoport következik. A szendvicsek pékségek, kávézók kínálatában is gyakran feltűnik, de otthon is könnyen elkészíthetjük. Az otthoni változat nagy előnye, hogy pont olyanra csinálhatod, ahogy szereted. Választhatsz, hogy milyen kenyérből vagy pékáruból legyen. Ezt meg is lehet pirítani előre vagy össze lehet sütni már a feltétekkel együtt, hogy más állagot adjunk az egésznek. Tehetünk bele olyan zöldségeket, amik tudjuk, hogy több órát is kibírnak anélkül. hogy eláztatnák a kenyeret, de, mivel gyorsan elkészíthető egy szendvics, akár egy frissen is készíthetjük az egyetemről éppen éhesen hazaérve olyan összetevőkkel, amiknek hosszabb távon megváltozna az állaga, viszont frissen tökéletesek. Ebbe is kerülhetnek különféle fehérjék, amik nem csak ízükben, de  formájukban, állagukban is változatosak lehetnek. Könnyen készíthetsz hüvelyesekből olyan krémeket is, amik táplálóak, és a hűtőben hosszan elállnak, így akár egy héten keresztül is kenheted őket újabb és újabb szendvicsekbe például a vaj izgalmasabb alternatívájaként. A tekercsek nagyon hasonlóak a szendvicsekhez, ugyanaz a logika az összetevőkben. Kenyér helyett itt tortillába vannak csavarva az alapanyagok, ami kevésbé szívja fel ezeknek a nedvességét, mint a kenyér. Ezt is meg lehet pirítani egy serpenyőben vagy melegszendvics sütőben, de mivel a kenyérhez hasonlóan egyszer már a tortillát is megsütötték, pirítás nélkül is fogyasztható. Sokaknál a szendvicsek hideg ételnek számítanak, viszont, ha frissen eszed és tettél bele sült tojást, húst, tofut vagy hasonlót, esetleg megpirítod, egy kicsit tovább tart az elkészítése, de főtt étel hatását kelti.
Zabkása

Az eddig felsoroltakhoz képes ez egy sokkal konkrétabb, szűkebb kategória, de ebből is elkészíthető sok változat. A zabkása nagy előnye a korábbiakhoz hasonlóan, hogy kevés alapanyagból is elkészíthető, lehet főzni, de akár hőhatás nélkül is meg lehet csinálni, szintén lehet belőle egyszerre több adagot előállítani, és fűszerezéssel, feltétek hozzáadásával változatossá tehető. A fő alapanyaga minden zabkásának a zabpehely. Ezen túl minden személyre szabható. Készítheted vízzel vagy valamilyen tejjel is a kívánt állagtól és íztől függően. Megfőzheted a tűzhelyen, ha krémes állagra vagy meleg fogásra vágysz, viszont az is elég, ha a zabpelyhet valamilyen tejjel összekeverve a hűtőbe teszed néhány órára vagy egész éjszakára, és másnapra összeáll. Így akár egy darab tárolóedénnyel rendelkezve is elkészíthető, még a konyhát sem muszáj használni hozzá. Belekeverhetsz olyan szuperélelmiszereket, mint a chia mag, de kerülhet bele joghurt vagy túró is a magasabb fehérje tartalom eléréséért. Édesítheted cukorral, mézzel, szirupokkal, szórhatsz bele kakaó port vagy fahéjat, és bármekkorára felaprított, bármilyen gyümölcsöt beletehetsz. Ha nincs kéznél friss gyümölcs, jó alternatívát kínálnak a fagyasztott társaik is, hiszen ezeknek is van vitamin tartalma. Ha pedig meguntad a hagyományos kása állagot, meg is sütheted a zabkását. Egy lehetőség serpenyőben sütni, aminek az eredményeként nagyobb sült darabokat kapsz, vagy a sütőbe is teheted, ahol egyben megsütve szinte süti jellege lesz.

A felsorolt ételek sok formában és ízzel készíthetők, így mindenki találhat olyat, ami az ízlésének és az igényeinek, étrendjének megfelel. Mivel nem kell hozzájuk sok eszköz, nem kell utána sokat mosogatni, és akkor is el tudod őket készíteni, ha éppen három másik emberrel kell osztoznod egy kollégiumi vagy albérleti konyhán. Ezek az egyszerű és olcsó receptek jó alapok lehetnek egy kiegyensúlyozott táplálkozásban anélkül, hogy rengeteg előkészületet, hosszas bevásárlást vagy nagy tervezést igényelnének. Ha ezeket már magabiztosan és kényelmesen el tudod készíteni, meg tudja mutatni, hogy mennyire élvezetes lehet a főzés, és a sikerélmények segíthetnek, hogy bonyolultabb receptekkel is bátran kísérletezz a jövőben.

források: www.mindmegette.hu, www.ecofamily.hu, www.bbc.co.uk

képek forrása: www.unspalsh.com, www.pexels.com, www.pixabay.com


További híreink
5+1 alvási tanácsunk éjjeli baglyoknak
március 31.
4 perces olvasmány

Nehezedre megy esténként az elalvás, mert kavarognak a gondolataid, nehezedre megy a kikapcsolás? Hoztunk Neked néhány tippet, ami segíteni fog!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!