Harcra fel: így győzd le náthát!

A gyönyörű napsugaras ősz lassacskán a végéhez közeledik, sőt a legtöbb helyen már a hosszú hétvége alatt szürke és borongós volt az időjárás. Sajnos, meg kell barátkoznunk a gondolattal: jönnek a hűvös reggelek, esős nappalok, fagyos éjszakák s velük együtt a százas papír zsebkendők fénykora…

Ha nem akartok rögtön a gyógyszerekhez nyúlni, vagy csak kicsit erősíteni akarjátok az immunrendszereteket, akkor ezekből a növényekből mindenképp érdemes otthon tartani egy keveset. Nagymamáink bölcsességeként, íme, néhány tipp gyorsan, könnyen, egyenesen a kamrából!

Gőzölj rozmaringgal!

Gyermekkorban a megfázás egyik legrosszabb velejárójaként sokan nem az orrdugulást vagy az égő szemeket, hanem bizony az inhalálást említik meg. Bármennyire is kellemetlen a sós-kamillás forró gőz fölé hajolni, lássuk be: ez az egyik leghatékonyabb módszer a nátha elűzésére. Elalvás előtt azonban sokszor csak felerősödnek tőle a tünetek, ezért a sót érdemes rozmaringgal helyettesíteni. Tegyél két kanállal a vízbe a szárított fűszernövényből és meglátod: nyugodt, orrdugulásmentes alvásban lehet részed! Emellett érdemes figyelni arra is, hogy ne rögtön forrás után hajoljunk a gyógyvíz fölé, hiszen azzal inkább csak ártunk a nyálkahártyánknak.

 Vedd elő a füvészkerted!


A mézes fokhagyma kombinációt bizonyára nem kell bemutatni, legalább egyszer mindenkivel megetették már.  Nem is véletlenül, hiszen ez az egyik legjobb természetes antibiotikum. Továbbá még számos növény van, amellyel rásegíthetünk a gyógyulásra:

 

1. Gyömbér


Kínában és Indiában már évszázadok óta használják a gyömbért a megfázás kezelésére, hiszen enyhíti a köhögést, csökkenti a torokfájást, és egyben a vírusokkal szemben is képes felvenni a harcot. Erős, csípős íze miatt talán legkézenfekvőbb teaként fogyasztani. Egy darabka friss gyömbért tegyünk forrásban levő vízbe, majd hagyjuk ázni öt percig. Szűrjük le és ízesítsük mézzel, citrommal. Aki bírja a csípőset, az nyugodtan tegyen a keverékbe 1/4 teáskanál kurkumát, ugyanennyi fahéjat, 1 csipet őrölt cayenne borsot és kevéske tengeri sót. Az íze nem a legjobb, de annál hatásosabb!2. Torma 

Igen, nemcsak a húsvéti főtt sonka elengedhetetlen kiegészítője, hanem a megfázás egyik legnagyobb ellensége is! A frissen lereszelt torma kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben lévő dugulást is képes enyhíteni. A benne lévő izotiocianát nevű vegyület hatására a légutak könnyebben megszabadulnak a váladéktól, csökken a gyulladás, a légzés pedig könnyebbé válik.

Reszeld le a friss tormát, majd helyezz egy gézlapot az arcodra, arra tedd a növényt és végül megint következzen egy réteg géz. Negyed órát hagyd magadon, a szemedet pedig csukd be! A hatás garantált, arcüreggyulladásnak nyoma sem lesz.

3. Cékla

Hihetetlenül magas vastartalma mellett a céklából készült pürés ital nagyon sokat segíthet a nátha, influenza legyőzésében is. Gyógyhatását, amely nyersen a legnagyobb, a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak valamint fito-vegyületeknek köszönheti. Rendkívül gazdag folsavban, C- és B-vitaminokban. Gyümölcscentrifugában kipréselt levét répa- és almalével fogyasztva ajánlják.4. Savanyú káposzta


A C-vitamin pótlásában nem csak a citrusfélék családjába tartozó gyümölcsök segíthetnek. A káposzta savanyított formájában őrzi meg leginkább magas vitamintartalmát, amelynek jelentősége igen nagy, mert ételeinkben az elkészítés során – a hő hatására – a C-vitamin nagy része tönkremegy. Nem utolsó szempont az sem, hogy ez a növény a téli időszak egyik legolcsóbb zöldsége is, és számos formában elkészíthető.

 

5. Vöröshagyma


Kitisztítja a hörgőket és az arcüregekben fellépő dugulást is enyhíti. A népi gyógyászatban az asztma gyógyszere. Emellett egyes másodlagos baktériumfertőzéseket, mint például a tüdőgyulladást is képes legyőzni. A kipréselt nyers hagymalevet narancslével vagy grapefruittal fogyaszthatjuk, ekkor nem érződik annyira az intenzív íz.

Meleg tea, meleg fürdő, meleg paplan…


Bár az előbb felsorolt természetes módszerek verhetetlenek, mégsem érnek semmit, ha nem piheni ki magát rendesen az ember. Legtöbbször makacsul ragaszkodunk az elképzeléshez, hogy „egy apró nátha meg sem kottyanhat”, de ha nem vigyázunk, egy kis köhögésből gyorsan tüdőgyulladás lehet. Nagyon fontos, hogy a betegséget vegyük komolyan, a hosszú nap után együk meg azt a húslevest és készítsünk egy meleg fürdőt.

 

Utóbbiba tegyünk egy kevés keserűsót is, és legalább 20-25 percig áztassuk magunkat. A só bőrön keresztül méregtelenít és gyulladáscsökkentő hatása is van. Megelőzés céljából pedig, vagy még a nátha elején érdemes kipróbálni a kakukkfüves fürdővizet is. Körülbelül 80 grammnyit kell leforrázni egy liter vízzel, ezután hagyd állni, majd öntsd a kádba. 10-15 perc múlva viszont irány az ágy!

Források: noklapja.nlcafe.hu, antalvali.com
Képek: pixabay.com

További híreink
Hogyan legyél meggyőző kevés tapasztalattal?
május 21.
4 perces olvasmány

De mielőtt még minden pályakezdő végleg elkeseredne, hoztunk nektek néhány trükköt és hasznos oldalt, melyek segítségével könnyebben „el tudjátok adni magatokat” a munkaerőpiacon.
Based on true story - Igaz történeten alapuló filmek, könyvek
július 07.
4 perces olvasmány

Általában azért nézünk filmeket és olvasunk könyveket, hogy kiszakadjunk a saját életünkből, világunkból és felüdülésként elmerüljünk egy másikban.
Április hónap dolgozója: Bakos Gábor
május 24.
1 perces olvasmány

Az áprilisi hónap dolgozója Bakos Gábor lett, mivel már számtalan területen dolgozott a Meló-Depó által.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!