ZH-ra
kell készülnöd és rengeteg a beadandód? Esetleg még dolgozol, edzel vagy
találkozol a barátaiddal?
Ha Neked is sok elfoglaltságod van, és
nagyon kevés időd, akkor jól jöhet az alábbi néhány recept, amely nemcsak
hipp-hopp elkészíthető, hanem pénztárcakímélő megoldás is a zsúfolt
hétköznapokra.
Nézzünk egy teljes menüsort, aminek
egy-két hozzávalóját megváltoztatva könnyedén variálhatod az ízeket is.
Kezdjünk egy igazi őszi slágerrel, a
krémlevessel. Most megismerhettek egy alapreceptet, amelyet kicsit kiegészítve
5 különböző krémlevest tudtok majd összedobni.
Borsó-zeller-édesburgonya-gomba-spenótkrémleves
Hozzávalók:
2
közepes burgonya, só, bors, 3-4 dl víz, 1 kis pohár tejföl, 1 db leveskocka
Variációk:
A) fél zacskó borsó (kb. 200 gr)
B) 1 db zellergumó
C) 2 közepes édesburgonya
D) 300 gr. gomba
E) 1 doboz spenót
Elkészítés:
A
két krumplit megpucoljuk, megmossuk
és kisebb méretű kockára vágjuk. Feltesszük
főni enyhén sós vízben a variációk szerinti zöldségek valamelyikével
együtt. Annyi vizet öntsünk rá, hogy
ellepje.
Időnként ellenőrizzük a zöldségek puhaságát, ha már teljesen átfőtt, és könnyedén bele tudjuk szúrni a villát, akkor botmixer segítségével turmixoljuk le az egészet, vagy kurmplinyomóval (esetleg villával) törjük át.
Ha túl sűrű lett, akkor egy kis vízzel hígíthatjuk. Hozzáadjuk a leveskockát, a kis pohár tejfölt és ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Bármelyik variációt jól kiegészíti egy kis kolbászchips, baconchips, levesgyöngy, kenyérkocka vagy esetleg pirított magvak.
Ha a krémlevesünk után vagy helyett egy
szintén gyorsan elkészíthető egytálételre
is vágynánk, akkor a klasszikus rizses hús zöldséges változatai egészséges
és megunhatatlan fogást jelentenek. Az alábbi recepteket bátran kipróbálhatjátok
kezdő szakácsként is.
Zöldséges rizses hús
Hozzávalók:
1
közepes vöröshagyma, só, bors, 3/4 bögre rizs, 2 és 1/2 bögre víz, 30 dkg
pulyka-csirke mell- vagy combfilé, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl étolaj
Variációk:
A) répa-kelbimbó-brokkoli, kiegészítő fűszer: petrezselyem
B) cukkini-paradicsom, kiegészítő fűszer: bazsalikom
C) paprika-répa-földimogyoró, kiegészítő fűszer: curry
D) paradicsom-paprika, kiegészítő fűszer: oregánó
E) padlizsán-paprika-méz, kiegészítő fűszer: kakukkfű
Elkészítés:
A rizst átöblítjük
és feltesszük főni egy kis sóval és
2 bögrényi vízzel egy edényben.
A
vöröshagymát apróra vágjuk és üvegesre dinszteljük az 1 dl olajon. A kockára vágott húst hozzáadjuk és összeforgatjuk a hagymával. Fehéredésig pirítjuk, majd következik a variációk szerinti zöldség
hozzáadása. ½ bögre vizet öntsünk alá, és addig pároljuk, amíg a zöldségek teljesen puhák nem lesznek.
Közben
ellenőrizzük a rizst, ha megpuhult, akkor elzárjuk és hagyjuk hűlni egy kicsit.
Ekkor
hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát,
ízlés szerint sót, borsot és a kiegészítő fűszert. Gyakori kevergetés mellett
még 10 percet hagyjuk a tűzhelyen, ez idő alatt a fokhagyma is megpuhul, és a
fűszerek is megízesítik a húst.
Ha elkészült a zöldséges-fűszeres hús és a rizs, akkor összekeverjük a kettőt és így nem szárad ki a rizs (és kevesebb helyet foglal a hűtőben).
Végül következzen egy desszert… a legendás elronthatatlan BÖGRÉS SÜTI. A bögre a klasszikus 2,5 dl-es bögre, ami MINDEN konyhában megtalálható, hisz jól tudjuk, hogy nem múlhat el szülinap ajándék bögre nélkül.
Bögrés süti
Hozzávalók:
2
tojás, 1 csomag sütőpor, 1 és ½ bögre liszt, ½ bögre étolaj, 1 csomag joghurt,
½ bögre cukor
Variációk:
Mehet
bele kakaópor, meggy, mazsola, csokidarabok, kockára vágott barack, reszelt
alma, banánkarika, dió, szilva, kókuszreszelék, lekvár a tetejére!
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A sütőformát kibéleljük sütőpapírral.
Egy
edényben kikeverjük a tojást a cukorral, hozzáadjuk a joghurtot és az étolajat.
Ezt a keveréket összedolgozzuk.
Egy
másik edényben a lisztet és a sütőport összekeverjük, és szépen hozzáadagoljuk
a tojásos masszához.
Az így kapott keveréket egészítjük ki a
variációkkal, de igazából bele mehet bármi, amit otthon találsz, és belefér a
fantáziádba.
A
kész masszát belekanalazzuk a sütőpapírral bélelt tepsibe, tűpróbával
ellenőrizzük, hogy elkészült-e. A sütési
idő 20-25 percet vesz igénybe.
Kivéve a sütőből picit hagyjuk hűlni, majd egy kis porcukorral meghintve már be is lehet kucorodni vele a jegyzet fölé tanulni.
Jó
étvágyat, és egyetek rendesen! Közeleg a tél…