5 kevéssé ismert karácsonyi szokás a világból

Beköszöntött a december, most már előbb vagy utóbb mindenki elkezd az ünnepeken gondolkodni.

Szegedi irodánkban is van már adventi naptár, hópelyhek díszelegnek mindenütt, és készülünk az irodai ajándékozásra. De tudod-e, a világ más részein hogy ünneplik a karácsonyt? A britek Christmas puddingjával és a kandallópárkányra akasztott óriási zoknikkal valószínűleg már mindenki találkozott (ha máshol nem, hát a fillmekben), de most hoztunk nektek 5 kevésbé ismert karácsonyi szokást.

Finnország – a szerencsehozó mandula

A Télapó hazájában (hiszen Lappföld is ezen a vidéken található) a család 24-én együtt reggelizik. Fahéjas tejberizst fogyasztanak, amibe egy szem mandulát rejtenek. Aki ezt megtalálja, a következő évben szerencsés lesz.
A műfogsorokra persze érdemes vigyázni…
Ukrajna – pókháló a fán

A hagyomány szerint élt egyszer egy szegény asszony, akinek nem volt pénze, hogy feldíszítse karácsonyfáját. Ám amíg aludt, egy apró pók ezüstös hálóval fonta be a fát, ezzel ragyogóvá varázsolva a néni karácsonyát. Ezért az ukrán családok egy pókhálót rejtenek el a fán. Aki megtalálja, azé a jó szerencse.Fülöp-szigetek – lámpásfesztivál

A fülöp-szigeteki San Fernandóban a 24-e előtti szombaton óriási lámpások világítják meg az éjszakát. Ezek eredetileg a házak ajtajára akasztva jelezték, hogy a lakók szívesen fogadják a betérő kis Jézust. A hagyományos lámpások origami-elemekből álltak, és gyertya világította meg az elemeket. Ma már a legkülönfélébb anyagokból készítenek látványos és hatalmas lámpásokat.Norvégia – seprűtolvaj boszorkányok

A norvégok szentesti babonája a legkevésbé köthető a keresztény kultúrához. Korábban úgy hitték, karácsony éjjel boszorkányok és lidércek bukkannak fel, hogy az elől hagyott seprűket eltulajdonítva szabadon repkedjenek. Ha féltjük a seprűnket, jobb, ha 24-én biztos helyre rejtjük, mielőtt pár boszi elköti azt.Katalónia – mit csinál ott az a fickó a Betlehemben?

A legfurcsább szokást Spanyolországban találjuk. A betlehemállításnak a katalánoknál is nagy hagyománya van, akad azonban egy alakja, akit itthon biztosan nem tennénk be a gyereknek. A jelenet szélén ugyanis, az eseményektől némileg távolabb egy kis figurát találunk, aki éppen, nos – könnyít magán… A Caganer minden spanyol Betlehemben megtalálható, és bár eredete és jelentése sem teljesen tisztázott, az biztos, hogy minden gyerek felsikít örömében, mikor megtalálja a furcsa alakot.Gondolom, már javában keresitek a neten fellelhető kakiló figurákat, de mielőtt megrendelitek, gondoljátok át, valóban ez lenne a legjobb alkalom a rég nem látott nagynénik megtréfálására? … J

Képek forrása: wikipedia.com, pinterest.com, momondo.com, blog.acis.com, criddlemethis.com

További híreink
Az – filmkritika
szeptember 12.
2 perces olvasmány

Aki fél a bohócoktól, az azért nézze meg, aki pedig nem, azt ezután a film után garantáltan ki fogja rázni a hideg, ha lát egyet.
Hol tanulj a szabadban? - Budapesten
június 09.
2 perces olvasmány

Süt a nap, csábít a strand, de tanulni kell? Összegyűjtöttünk néhány szuper helyet, ahol akár napozás közben is tudsz tanulni.
Te mit fogadtál meg 2020-ra?
január 06.
6 perces olvasmány

Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!