Idén kilencedik alkalommal kerül
megrendezésre Szegeden, a Dóm téren az Őszi Bormustra szeptember 18 és 22
között.Izgatottan
várta már minden szegedi a szeptember közepét, hiszen ilyenkor újra poharak
csilingelése tölti meg meseszép Dóm teret.
Mint minden évben, most is színvonalas programokkal várják a látogatókat a
szervezők.
Idén,
szeretnénk figyelmetekbe ajánlani a Szőlő, bor, Szeged névre hallgató borászati – szőlészeti kiállítást,
amely keretein belül bemutatásra kerülnek olyan eszközök, melyeket a mai modern
borászatokban már nem használnak.
Az
Árkád Szeged és a Pizza Monkey színpadon
változatosabbnál változatosabb fellépők adják meg az alaphangulatot a
borozáshoz. A rendezvényen pedig több
mint száz borpince képviselteti magát. Közöttük olyanok, aki borait már mi is
kóstoltuk, és meleg szívvel tudjuk nektek ajánlani.
Ilyen
például a Szentpéteri Borpince, akik
ebben az évben a 113-as bódéban lesznek megtalálhatóak, a Laposa Borbirtoké a 80-as bódé, és végül, de nem utolsó sorban a Soma Borpincére is szeretnénk felhívni
a figyelmeteket, akiktől a 12-es és 162-es bódéban tudtok kóstolni. Ha ezek közül nem találnátok olyat, ami szívesen
kóstolnátok, akkor is lesz bőven választék, hiszen hazánk hat borrégiójának legkiválóbb mesterei hozták el nekünk a
legjobb italaikat.De ez a program nemcsak a bor fogyasztásáról szól; a
Bor tér az ország különböző pontjairól ideérkező borászoknak kiváló alkalmat
nyújt arra, hogy megoszthassák egymással szakmai tapasztalataikat és a
műhelytitkokat. Kövidinka, Arany
sárfehér, Ezerjó, Pozsonyi fehér, Kadarka és Mézes fehér – különleges, régi magyar szőlőfajták,
amelyek újra nagy népszerűségnek örvendenek a hazai borkészítők között. Sokan
nem tudják, de a száraz, homokos, alföldi termőföldnek is köszönhető, hogy ezek
a hungarikumnak minősülő szőlőfajták
ma is léteznek és teremnek.
Ha
nem hoz izgalomba egy finom pohár bor, vagy
a „hasadat félted”, akkor ne csüggedj, lesznek bőven a helyszínen vendéglátósok
is. Számos ízletes, helyben készült ételt is kóstolhatsz, különleges
sajtokat és húsokat vásárolhatsz a borok mellé.A
2019-es év önmagában az újrahasznosításról és a zero waste-ről szólt. Szeged is
zöld város, híres a környezettudatosságáról, ezért az összes műanyag poharat lecserélték visszaváltható üvegpoharakra.
Ezeket a Szeged címerrel ellátott és a
Bor tér 2019 emblémás poharakat az információs pultnál és a borászoknál
lehet majd beszerezni.
Műanyaggal viszont idén nem fogtok találkozni, még kóstoláshoz sem.
A
kiállítók listáját és a programokat megtaláljátok a honlapon,
aztán irány a tér! Elő a telefonokkal! Kóstoljatok és készítsetek képeket, akár
tageljetek be minket is, hogy lássuk
kinek hogyan telik ez a pár nap és mi is tudjuk, mit érdemes idén kóstolni!
Kellemes
kóstolást, jó szórakozást kívánunk!
Források: borter.hu, beol.hu