Ahogy halad az ősz, egyre több üzletben jön velünk szembe a sütőtök. Amellett, hogy bizonyos boltokban nagyon szuper dekorációs elemekkel találkozhatunk ebben formában, ha a konyhában gondolkozunk, különleges ételeket is tudunk készíteni belőle.
Összegyűjtöttünk Nektek néhány receptet, amelyek nagyon finomak és kellemes, meghitt illatot, légkört varázsolnak lakásaitokba.
Sütőtökös muffin
Hozzávalók (4 adaghoz)
- 250
g sütőtök
- 2
db tojás
- 80
ml olívaolaj
- 150
g finomliszt
- 150
g barna cukor
- 1
kk őrölt fahéj
- 1
csomag sütőpor
- 1 csipet só
Elkészítés
A meghámozott, kimagozott, kis darabokra vágott sütőtököt forró sütőben megsütjük, pürésítjük és hűlni hagyjuk. Egy tálban összekeverjük a tojásokat, az olívaolajat és a kihűlt tökpürét.
Egy másik tálban elvegyítjük a száraz anyagokat: a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fahéjat és a csipet sót.
A két tál tartalmát összedolgozzuk, és a papírkapszlikkal bélelt (12-es) muffinsütő mélyedéseibe igazságosan elosztjuk a tésztát. (kb. két evőkanálnyi jut mindegyikbe).
190 fokon, légkeverésen kb. 18-20 perc alatt megsütjük.
Almás sütőtökleves
Hozzávalók (4 személyre)
- 40
dkg sütőtök (tisztított mennyiség)
- 1
nagy alma
- 1
fej vöröshagyma
- 1
kis gerezd fokhagyma
- 2
dl kókusztej
- 1
ek. mascarpone (tejszínnel helyettesíthető)
- 3
dkg vaj
- 1
tk curry fűszerkeverék (enyhe)
- tengeri
só, frissen őrölt bors
- friss
snidling
- pirított
mogyoró és/vagy szezámolaj a tálaláshoz
Elkészítés
Kockázzuk apróra a hagymát, kevés vajon dinszteljük meg, a végén adjuk hozzá a curry fűszert és a zúzott fokhagymát. Adjuk hozzá a felkockázott tököt, a hámozott felkockázott almát. Öntsük fel fél liter vízzel, sózzuk, főzzük puhára a tököt. Kb. 10-15 perc főzés után turmixoljuk le a levest, keverjük hozzá a mascarponét és a kókusztejet. Frissen vágott snidlinggel, pirított mogyoróval vagy szezámolajjal tálaljuk.
Sütőtökös, fahéjas csiga
Hozzávalók (kb. 33x33 cm-es tepsihez)
A tésztához
- 350
g sütőtök
- 45
g olvasztott vaj
- 250
ml meleg tej
- 7
g szárított élesztő
- 500
g liszt
- 20
g cukor
- 1
db tojás
- 1
csipet só
- 90
g + 30 g olvasztott vaj
- 100
g barna cukor
- 1
tk őrölt fahéj
- ½
db szerecsendió lereszelve
- 100
g mascarpone
- 50
g mascarpone
- 85
g olvasztott vaj
Elkészítés
A
sütőtököt kis kockákra vágjuk, egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és 200
fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg meg nem puhul. Ezután belerakjuk
egy aprítógépbe, és az olvasztott vajjal pürésítjük.
A tésztához a tejben elkeverjük az élesztőt és hagyjuk állni 5 percet. Közben egy tálban összekeverjük a lisztet a cukorral. Beleütjük a tojást, hozzáadjuk a sütőtökpürét, és fokozatosan adagolva elkezdjük összekeverni a tejjel. Ha picit összeállt, belerakjuk a sót, és teljesen kidagasztjuk. Lefedjük, és 1 órát hagyjuk állni meleg helyen.
Ha megkelt, kiborítjuk egy enyhén lisztezett deszkára, átgyúrjuk, és kb. 30 x 40 cm nagyságú és kb. 0,5-1 cm vastagságú téglalapot nyújtunk belőle.
A töltelékhez lekenjük a tészta felületét 90 g olvasztott vajjal. A barna cukrot kikeverjük a fűszerekkel és megszórjuk vele a vajazott tésztát. Feltekerjük, és 2 ujjnyi vastag csigákat vágunk belőle, amiket egy sütőpapírral bélelt tepsire rakunk. Hézagosan, egymás mellé tesszük a csigákat, lefedjük, és további fél órát hagyjuk kelni. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük őket.
Sütőtökös húsgolyók
Hozzávalók
- 50
dkg darált sertéshús
- 25
dkg nyers reszelt sütőtök
- 4
gerezd fokhagyma
- 4
szál újhagyma
- egy
vastag szelet kenyér
- egy
tojás
- 2
cm-es gyömbérgyökér
- egy
mokkáskanál szerecsendió
- egy
kiskanál őrölt koriander
- só,
bors
- olaj
Elkészítés
A
kenyeret kisebb darabokra vágjuk, kevés vízzel megöntözzük és állni hagyjuk,
addig, míg megszívja magát. Az újhagymát felkarikázzuk és egy kiskanálnyi
olajon, lassú tűzön megfonnyasztjuk. A húst egy mély tálba tesszük,
hozzákeverjük a párolt újhagymát, a kenyeret, a sütőtököt, a reszelt
fokhagymát, a gyömbért, és a fűszereket. Végül a tojással is jól
összedolgozzuk, mert ez fogja össze a masszát. Sütés előtt fél órát
pihentetjük, hogy az ízek jobban összeérjenek.
Serpenyőben kevés olajat forrósítunk, a masszából kis golyókat formálunk és mindkét felüket kb. két-két percig sütjük. A golyókat papírtörlőn lecsepegtetjük, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, és 160 fokos sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. Akár melegen, akár kihűtve is tálalható, salátákkal, mártogatósokkal.
Töltött tök
Hozzávalók:
- 2
db tök
- 50
dkg darált hús (csirke, marha, sertés is lehet)
- 1
db vöröshagyma
- 2
gerezd fokhagyma
- 1
paprika
- 1
paradicsom
- só,
bors, pirospaprika, őrölt kömény
- 20
dkg sajt
- olívaolaj
Elkészítés
Mosd
meg a sütőtököt, vágd ketté, szedd ki a magját. Tedd egy tűzálló tálba, és 200
fokon 45 perc alatt süsd puhára.
Ezalatt az apróra vágott vöröshagymát kevés olívaolajon dinszteld meg, majd add hozzá a fokhagymát és a húst.
Forgasd
át a húst kifehéredésig, ízlésed szerint sózd, borsozd, add hozzá a
pirospaprikát és az őrölt köményt.Rakd hozzá a darabokra vágott paprikát, a paradicsomot,
majd párold fedő alatt 20 percig.
Miután a tök megsült, kanalazd ki a belsejét - hogy legyen hely megtölteni -, és add hozzá a raguhoz. Forgasd át vele, és 10 percig párold őket együtt.
Töltsd vissza a ragut a tökbe, és kend meg a sütőtököt kívülről olívaolajjal. Szórd meg a tetejét sajttal, és süsd addig, ameddig a sajt meg nem pirul.
Használjátok ki az őszt, készítsetek ilyen finomságokat és bátran teszteljétek a sütőtök adta lehetőségeket, hiszen, mint látjátok, akár édes, akár sós finomságokat is tudtok belőle varázsolni.
Források: www.nosalty.hu, www.nlc.hu, www.streetkitchen.hu, www.felmcafe.hu, www.she.hu; Képek: www.nosalty.hu, www.nlc.hu, www.streetkitchen.hu, www.she.hu