Sütőtökös receptjeink

Ahogy halad az ősz, egyre több üzletben jön velünk szembe a sütőtök. Amellett, hogy bizonyos boltokban nagyon szuper dekorációs elemekkel találkozhatunk ebben formában, ha a konyhában gondolkozunk, különleges ételeket is tudunk készíteni belőle.

Összegyűjtöttünk Nektek néhány receptet, amelyek nagyon finomak és kellemes, meghitt illatot, légkört varázsolnak lakásaitokba.


Sütőtökös muffin

Hozzávalók (4 adaghoz)

  • 250 g sütőtök
  • 2 db tojás
  • 80 ml olívaolaj
  • 150 g finomliszt
  • 150 g barna cukor
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só 

Elkészítés

A meghámozott, kimagozott, kis darabokra vágott sütőtököt forró sütőben megsütjük, pürésítjük és hűlni hagyjuk. Egy tálban összekeverjük a tojásokat, az olívaolajat és a kihűlt tökpürét.

Egy másik tálban elvegyítjük a száraz anyagokat: a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fahéjat és a csipet sót.

A két tál tartalmát összedolgozzuk, és a papírkapszlikkal bélelt (12-es) muffinsütő mélyedéseibe igazságosan elosztjuk a tésztát. (kb. két evőkanálnyi jut mindegyikbe).

190 fokon, légkeverésen kb. 18-20 perc alatt megsütjük.


Almás sütőtökleves

Hozzávalók (4 személyre)

  • 40 dkg sütőtök (tisztított mennyiség)
  • 1 nagy alma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • 2 dl kókusztej
  • 1 ek. mascarpone (tejszínnel helyettesíthető)
  • 3 dkg vaj
  • 1 tk curry fűszerkeverék (enyhe)
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • friss snidling
  • pirított mogyoró és/vagy szezámolaj a tálaláshoz

Elkészítés

Kockázzuk apróra a hagymát, kevés vajon dinszteljük meg, a végén adjuk hozzá a curry fűszert és a zúzott fokhagymát. Adjuk hozzá a felkockázott tököt, a hámozott felkockázott almát. Öntsük fel fél liter vízzel, sózzuk, főzzük puhára a tököt. Kb. 10-15 perc főzés után turmixoljuk le a levest, keverjük hozzá a mascarponét és a kókusztejet. Frissen vágott snidlinggel, pirított mogyoróval vagy szezámolajjal tálaljuk.


Sütőtökös, fahéjas csiga

Hozzávalók (kb. 33x33 cm-es tepsihez)

A tésztához

  • 350 g sütőtök
  • 45 g olvasztott vaj
  • 250 ml meleg tej
  • 7 g szárított élesztő
  • 500 g liszt
  • 20 g cukor
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só

 A töltelékhez

  • 90 g + 30 g olvasztott vaj
  • 100 g barna cukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • ½ db szerecsendió lereszelve

 A mázhoz

  • 100 g mascarpone
  • 50 g mascarpone
  • 85 g olvasztott vaj

Elkészítés

A sütőtököt kis kockákra vágjuk, egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg meg nem puhul. Ezután belerakjuk egy aprítógépbe, és az olvasztott vajjal pürésítjük.

A tésztához a tejben elkeverjük az élesztőt és hagyjuk állni 5 percet. Közben egy tálban összekeverjük a lisztet a cukorral. Beleütjük a tojást, hozzáadjuk a sütőtökpürét, és fokozatosan adagolva elkezdjük összekeverni a tejjel. Ha picit összeállt, belerakjuk a sót, és teljesen kidagasztjuk. Lefedjük, és 1 órát hagyjuk állni meleg helyen.

Ha megkelt, kiborítjuk egy enyhén lisztezett deszkára, átgyúrjuk, és kb. 30 x 40 cm nagyságú és kb. 0,5-1 cm vastagságú téglalapot nyújtunk belőle.

A töltelékhez lekenjük a tészta felületét 90 g olvasztott vajjal. A barna cukrot kikeverjük a fűszerekkel és megszórjuk vele a vajazott tésztát. Feltekerjük, és 2 ujjnyi vastag csigákat vágunk belőle, amiket egy sütőpapírral bélelt tepsire rakunk. Hézagosan, egymás mellé tesszük a csigákat, lefedjük, és további fél órát hagyjuk kelni. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük őket.


Sütőtökös húsgolyók

Hozzávalók

  • 50 dkg darált sertéshús
  • 25 dkg nyers reszelt sütőtök
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 szál újhagyma
  • egy vastag szelet kenyér
  • egy tojás
  • 2 cm-es gyömbérgyökér
  • egy mokkáskanál szerecsendió
  • egy kiskanál őrölt koriander
  • só, bors
  • olaj

Elkészítés

A kenyeret kisebb darabokra vágjuk, kevés vízzel megöntözzük és állni hagyjuk, addig, míg megszívja magát. Az újhagymát felkarikázzuk és egy kiskanálnyi olajon, lassú tűzön megfonnyasztjuk. A húst egy mély tálba tesszük, hozzákeverjük a párolt újhagymát, a kenyeret, a sütőtököt, a reszelt fokhagymát, a gyömbért, és a fűszereket. Végül a tojással is jól összedolgozzuk, mert ez fogja össze a masszát. Sütés előtt fél órát pihentetjük, hogy az ízek jobban összeérjenek.

Serpenyőben kevés olajat forrósítunk, a masszából kis golyókat formálunk és mindkét felüket kb. két-két percig sütjük. A golyókat papírtörlőn lecsepegtetjük, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, és 160 fokos sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. Akár melegen, akár kihűtve is tálalható, salátákkal, mártogatósokkal.


Töltött tök

Hozzávalók:

  • 2 db tök
  • 50 dkg darált hús (csirke, marha, sertés is lehet)
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • só, bors, pirospaprika, őrölt kömény
  • 20 dkg sajt
  • olívaolaj

Elkészítés

Mosd meg a sütőtököt, vágd ketté, szedd ki a magját. Tedd egy tűzálló tálba, és 200 fokon 45 perc alatt süsd puhára.

Ezalatt az apróra vágott vöröshagymát kevés olívaolajon dinszteld meg, majd add hozzá a fokhagymát és a húst.

Forgasd át a húst kifehéredésig, ízlésed szerint sózd, borsozd, add hozzá a pirospaprikát és az őrölt köményt.Rakd hozzá a darabokra vágott paprikát, a paradicsomot, majd párold fedő alatt 20 percig.

Miután a tök megsült, kanalazd ki a belsejét - hogy legyen hely megtölteni -, és add hozzá a raguhoz. Forgasd át vele, és 10 percig párold őket együtt.

Töltsd vissza a ragut a tökbe, és kend meg a sütőtököt kívülről olívaolajjal. Szórd meg a tetejét sajttal, és süsd addig, ameddig a sajt meg nem pirul.

Használjátok ki az őszt, készítsetek ilyen finomságokat és bátran teszteljétek a sütőtök adta lehetőségeket, hiszen, mint látjátok, akár édes, akár sós finomságokat is tudtok belőle varázsolni.

Források: www.nosalty.hu, www.nlc.hu, www.streetkitchen.hu, www.felmcafe.hu, www.she.hu; Képek: www.nosalty.hu, www.nlc.hu, www.streetkitchen.hu,
www.she.hu


További híreink
Állatgondozás kisokos, hogy mielőtt befogadnál egy állatot tudd, milyen felelősségekkel jár
április 19.
3 perces olvasmány

Gondokodni egy kisállatról sokkal többfelelősséggel járhat, mint gondolnád, segítünk a döntésben!
Június hónap dolgozója Szegeden: Mészáros Péter
július 17.
3 perces olvasmány

Június hónapban Mészáros Péter kapta meg a hónap dolgozója címet, aki munkájával már 2 éve erősíti a Meló-Depó Iskolaszövetkezetet csapatát. Olvasd el, milyennek tapasztalta meg a diákmunkát!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!