Vicces dolgok, melyek szökőévben történtek

avagy hogyan ünneplik a szülinapjukat azok, akik ilyenkor láttak napvilágot?

 

Az első madárcsicsergések megérkezésével lassan a március is beköszönt hozzánk, így már csak néhány nap és búcsút mondhatunk a télnek, persze csak a naptár szerint.

 

Ez a február bizony most egy nappal hosszabb, mint az előző három… de miért is van 4 évente szökőév? Miért csak 4 évente? Na meg mit csinál az, aki február 29-én született? Az alábbi cikkben ezekre a kérdésekre keressük a választ!Szökőév vagy szökőnap?

 

Egy kis történelmi háttér: Kr. u. 325-ben a niceai zsinaton a tavasz első napjának a tavaszi napéj-egyenlőséget határozták meg, ami a mai napig március 21. Azonban az évszázadok során a naptári és a csillagászati évek közötti különbség több, mint 10 napra hízott fel, így valami megoldást kellett kitalálniuk. Először Gergely pápa vezette be 1582-ben, hogy október 4-ét közvetlenül október 15-e kövesse, így eltüntetve a különbséget, ám ez sem volt túl hosszú távú megoldás.

 

Végül egy toldaléknap került be a februári hónapba, amellyel kiküszöbölhető lett az eltérés. Ám igazából ez nem is a február 29, hanem február 24.Ez azért van így, mert az ókorban nem előre felé számoltak a naptárban, vagyis hogy hány nap telt el az adott napból, hanem visszafelé, vagyis hogy hány nap van még hátra a következő hónap kezdetéig. Így Julius Caesar azt határozta meg, hogy a március első napja előtti 6. napot kettőzzék meg, vagyis a február 24-ét.

 

Így szökőév lett minden 4. év, azonban minden százzal osztható év nem szökőév, de minden 400-zal osztható év szintén szökőév. Mi megtapasztalhattuk a 2000-et és a 2020-at is, így egyszerre lehettünk részesei egy 400-zal osztható szökőévnek és egy hagyományos szökőévnek is.Szülinap február 29-én?

 

Mi történik azokkal, akik ekkor születtek? Van olyan, aki eldönti, hogy melyik napon szeretné tartani a szülinapi partit és ugyanúgy, mint a többiek, egy napot szán erre az évben.De van, aki február 28-án és március 1-én is ünnepli a születésnapját, így akár egy egész bulihétvégét rászánva erre. Sokan, akik ekkor születtek, két szülinapi feljegyzést vezetnek. A szökőévenként ünnepelt szülinapokat és a valós, eltelt évek születésnapjait, így eshet meg, hogy valaki egyszerre lehet 32 éves és 8 éves is.


Mi történt még ekkor?1504-ben erre a napra esett a holdfogyatkozás. Ez azért érdekes, mert Kolombusz Kristóf, az újvilág meghódítója épp Jamaicában volt, katonái pedig felfalták a bennszülöttek minden készletét. Ekkor azt a trükköt eszelte ki, hogy kiszámítva a holdfogyatkozás pontos idejét Jamaicában az ott lakóknak azt mondta, hogy Isten haragszik rájuk, mert nem látják el elég elemózsiával a vendégeiket, ezért tűnik el a hold.


Erre a napra esik a NOART EARTH DAY, vagyis a Művészeti Alkotástól való távolmaradás napja. Ezen a napon nem szoktak alkotni a művészek. Elvileg.

Az ír néphagyomány szerint ez a nap az agglegények napja is. Ilyenkor a hölgyeké a szerep, vagyis csak ezen a napon volt lehetőségük nekik lépni és megkérni férjül választottjuk kezét. Ha a férfi nemet mondott, akkor kárpótolnia kellett megkérőjét, mégpedig pénzzel vagy egy selyemköntössel.


Február 30 és a Gyűrűk ura

 

Svédországban, 1712-ben, hogy behozzák a Gergely és a Julianus naptár közötti eltérést, beiktattak egy új napot, mégpedig a Február 30-at. Ugyanakkor nem csak náluk találkozhatunk hasonló jelenséggel. J.R.R. Tolkien, a Gyűrűk Ura trilógia megalkotója az év mind a 12 hónapját 30 naposra datálta.Koktélra fel!

1928-ban Harry Craddock a londoni Savoy Hotelben „feltalálta” az úgynevezett szökőév koktélt, ami 1930-ban bejegyzésre került a Savoy-i koktél könyvbe. Ha kedved van ezen a különleges napon saját magadnak keverni valamit, akkor az eredeti receptet itt találod.

Hagyományok és történések ide vagy oda, felmerül a kérdés, hogy vajon szerencsés vagy szerencsétlen nap-e ez? Ki tudja biztosan? Ez csak rajtunk áll!


Mi ajánlunk Nektek egy nagy sétát a szabadban, egy jó kávét akár otthon készítve akár egy kávézó teraszán elfogyasztva, de semmiképp se felejtsetek el egy nagy sétát tenni a tavaszi napsütésben, hogy újult erővel várjuk a tavaszt.


Források és képek: origo.hu; fmc.hu; hu.wikipedia.org; jakd.hu;
rd.com; naptarak.com; index.hu; asztroweb.hu; pexels.com,oscar.go.com


További híreink
Férfi Bajnokok ligája: nyolcaddöntők
április 02.
3 perces olvasmány

Ahogy azt már megszokhattátok, ismételten jelentkezünk a világ kézilabda eseményeinek magyar vonatkozású mérkőzéseivel.
Budapest legjobb hamburgerezői
január 24.
4 perces olvasmány

A bőség zavarára való tekintettel összegyűjtöttük Nektek a – szerintünk – legjobbakat.
Különbségek a munkavállalók és a munkáltatók között?
július 09.
4 perces olvasmány

Olvassátok el cikkünket, és gondolkodjunk együtt arról, hogy miként hangolhatóak össze a cégek elvárásai a jelöltekével!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!