Egyszerű, olcsó, ételajánló receptek következnek, melyeket kezdő szakácsok is el tudnak készíteni.Ahogy egyre hosszabb ideje vagyunk otthon, rájövünk arra, hogy milyen nehéz is a szakácsok dolga, hogy nap mint nap valami újdonsággal lepjék meg a vendégeiket. Mert bizony a virsli, fagyasztott sült krumpli páros talán az első hétben még rendben van, de utána már változatosabb ízekre vágyunk.
Paradicsomleves fűszeresen vagy édesen
Összköltség: 365 Ft, 3-4 adag, étkezésenként
91 Ft
Ebben az ételben az a jó, hogy kevés és olcsó alapanyagokból elkészíthető és ráadásul mindenki a saját szájíze szerint fűszerezheti. Az édes és a sós változat alapja is ugyanaz, a fűszerezés az alap elkészítése után történik.Hozzávalók (az alapleveshez):
- 1
dobozos/üveges paradicsompüré (500 grammos)
- 2-2,5 dl víz
(attól függően mennyire sűrűn szeretjük)
- 1 csipet só
Levesbetétek (opcionális):
- levesgyöngy
(1 kis marék)
- 100 gramm fehér rizs
- 1 szelet
kenyér megpirítva
A
paradicsompürét és a vizet kis lángon a sóval összemelegítjük 8-10 perc alatt. Vigyázzunk, hogy lassú tűzön,
fokozatosan emeljük a hőfokot, különben nagyon csapkodni fog.
Édes változat: Amikor kész az alap, kis
hőfokon ízléstől függően 2-3 evőkanál
kristálycukrot vagy édesítőt adjunk hozzá. Kevergessük pár percig. Ezután
jöhet a levesbetét: ez lehet főtt rizs, levesgyöngy de akár a kimaradt kenyeret
felkockázhatjuk és megpiríthatjuk, ez a saját preferenciánkra van bízva.
Sós változat: az elkészült alaphoz körülbelül egy fél teáskanál fokhagymaport, ugyanennyi oregánót, bazsalikomot és ha van, akkor friss petrezselyemzöldjét adjunk. Sózzuk, borsozzuk. Minél fűszeresebb, annál jobban idézi az olasz ízvilágot. Néhány percig rotyogtassuk össze, majd fogyasztás előtt, még meleg állapotában reszeljünk rá sajtot és szórjuk meg levesgyönggyel vagy a fent felsorolt levesbetétek valamelyikével gazdagíthatjuk.
Almás-hagymás csirkemell
Összköltség: 1070 Ft, 4 adag, étkezésenként
268 Ft
Ezt az ételt azoknak ajánljuk, akik szeretik az édeskés ízeket húsos főételek esetén.Hozzávalók:
- 500 gramm
csirkemell
- 3 nagyobb
fej vöröshagyma
- 3 darab
közepes méretű alma
- 1 kis tejföl
- Fűszerek: só, bors
A
csirkemellet megmossuk és kisujjnyi
vastag szeletekre vágjuk. Az almát megpucoljuk, kicsumázzuk és felkarikázzuk. A hagymákat is
megpucoljuk, karikázzuk.
Ezután egy sütőedénybe helyezzük a hússzeleteket,
majd sózzuk, borsozzuk és rátesszük az hagyma karikákat majd az alma
szeleteket. Fél dl vizet öntsünk alá, hogy oda ne égjen.
20-25 perc alatt közepes hőfokon lefedve puhára sütjük. Ezután megkenjük tejföllel, ismét fűszerezzük és már fedő nélkül visszatesszük pirulni.
Banános palacsinta
Összköltség: 131 Ft, 1 adag, étkezésenként 131
Ft
Reggelire, uzsonnára vagy desszertként is gyorsan elkészíthető, pár összetevős finomság.Hozzávalók:
- 1 érett
banán
- 1 tojás
- 20 gramm
(kb. 1 evőkanál) liszt (lehet rizsliszt, búzaliszt, zabpehelyliszt is)
- negyed
teáskanál fahéj (ízlés szerint)
- fél evőkanál kókuszolaj vagy zsiradék (olvasztva)
A banánokat villával pépesítjük, majd
hozzáadjuk a többi összetevőt, legutoljára a lisztet. Érdemes folyamatosan
kevergetni a még ki nem sütött a tésztát, mert a liszt miatt a keverék alja besűrűsödhet a teteje
pedig túl híg lesz a sütéshez.
A tésztát nem érdemes külön édesíteni,
mert amit ráteszünk (lekvár, szirup, méz vagy épp ami lapul a hűtőben) édes
lesz és a tészta a cukrozástól könnyen odaég.
A serpenyőt üresen felforrósítjuk, majd egy
kis olajjal kikenjük és ezzel is felhevítjük. Ezután mehet bele egy
körülbelül fél merőkanálnyi tészta, ami egy tenyérnyi nagyságúra kell
eloszlatni.
Csak akkor fordítsunk a palacsintán, ha
buborékokat látunk a felszínén, ekkor nem fog szétesni. Sülés után,
langyosan fogyasszuk!
Jó
kreatívkodást kívánunk nektek a konyhában!
Források: Balogh-Bóna Katalin – Finoman glutén nélkül, 1X1 konyha (Elektra Kiadóház Bt); mindmegette.hu; Képforrások: femina.hu;
pixabay.hu