Mi a body positivity és hogyan lehet túlzásba vinni?


A body positivity a különböző szépségideálok és ezekhez kapcsolódó testkép-kultúrára reagálva és ellensúlyozására jött létre. Ez a mozgalom a test elfogadására koncentrál, alkattól, kortól, nemtől, bőrszíntől vagy fizikai képességektől függetlenül.

A mainstream szépségideál minden korszakban más, így gyakran változik, hogy mit tekint a széles társadalom szépnek, és állít elérendő célként a társadalom tagjai elé. A legtöbben divatosan igyekeznek felöltözni, sminkelni, megcsinálni a frizurájukat, vagy akár plasztikai műtéteknek is alávetik magukat, hogy beleilleszkedjenek az aktuális szépségideálba. Mindezzel szemben a body positivity azt hirdeti, hogy minden test szép és értékes függetlenül a fizikai adottságoktól.

A mozgalom elterjedéséhez jelentős mértékben hozzájárult a közösségi média. A hagyományos média jellemzően tradicionálisan szép embereket mutat a képernyőn. Vannak olyan tartalom gyártók és celebek, akik a saját oldalukon szintén ráerősítenek ezekre a szépségideálokra, és vagy különböző diétákat és edzésterveket reklámoznak a „tökéletes” test elérésére. Viszont emellett megjelentek olyan oldalak és közösségi média szereplők is, akik a body positivity-t képviselik, és a saját tökéletlenségeikkel együtt mutatják be mindennapi és természetes testüket, hogy ezzel inspirálják a követőiket, arra, hogy magukra is elfogadóbban tekintsenek.

Fontos kiemelni, hogy a body positivity nem az egészséges életmód ellen szól. Aki ezt a felfogást követi, az is étkezhet kiegyensúlyozottan, sportolhat rendszeresen csak úgy, viszont számukra ezeknek a tevékenységeknek nem az a célja, hogy lefogyjanak, hanem hogy fenntartsák az egészségüket.
Mint ahogy a neve is mutatja a body positivity a test pozitív megítélésére koncentrál és az önszeretetre, viszont ez nem egy állandóan fenntartható helyzet. Van, hogy gyönyörűnek látjuk magunkat, és vannak olyan napok, amikor hiába ismerjük ez az elképzelést, nem érezzük magunkat olyan szépnek. Ezzel nincs is semmi baj, hiszen a hangulatunk folyamatosan változik, így nem lehetünk folyamatosan ugyanolyan elégedettek magunkkal. Amikor a közösségi médiában csak test pozitív felhasználókat követünk, időnként túlzásnak érezhetjük ezt a folyamatos pozitivitást.

Ilyenkor jöhet képbe a body neturality, vagyis semlegesség. Ez nem azt helyezi a középpontba, hogy szépnek lássuk a testünket, és ezért szeressük. Inkább arra fókuszál, hogy mi mindent tesz számunkra lehetővé. Ez a hozzáállás gyakran használ olyan mondatokat, mint „Jó a testem, mert neki köszönhetően részt vehetek ebben a tevékenységben, amit élvezek.” Ezt könnyebb fenntartani, mint a test pozitivitást, mivel itt a mindennapi tevékenységekre képességet ismeri el az egyén. Így ha az adott pillanatban nem is érezzük magunkat különösen szépnek, átgondolhatjuk a számtalan dolgot, amit a testünk lehetővé tett számunkra, és a lenyűgözően összetett működését, ami ahhoz kell, hogy pusztán életben tartson minket. Ez segíthet, amikor a testünk szeretete túl nagy lépésnek tűnik, hiszen a semlegesség annyit kér csak, hogy fogadjuk el és értékeljük a testünket.
A test pozitivitást túlzásba lehet vinni, amikor valaki ezt indokként használja arra, hogy ne figyeljen a fizikai egészsége fenntartására. A mozgalom lényege nem az, hogy valaki egészségtelenül étkezzen, így ez a fajta hozzáállás egy hibás értelmezése az eredeti elképzelésnek. Nagyon fontos észben tartani, hogy mindenki más génállománnyal rendelkezik, így eltérőek a testi adottságaink, emiatt csak mi magunk és adott esetben az orvosunk tudja, hogy mi számunkra az egészséges. Másokról nem tudjuk megítélni, hogy egészségesek-e, viszont feltételezéseket levonni a külsejük alapján, és még megjegyzéseket is tenni a testükre, sértő, bántó, megalázó, és különböző mentális problémákat hozhat felszínre, így ez minden esetben kerülendő. Sokakról nem is gondolnánk, de evészavarokkal küzdöttek/küzdenek, és igyekeznek ebből meggyógyulni, és az evéshez és a testükhöz való viszonyukat egészségesebbé tenni. Ezért sokat segíthetünk azzal, ha nem teszünk megjegyzéseket a kinézetükre vagy a testük változására.
A testünk szeretete és elfogadása nem megy egyik pillanatról a másikra. Ez egy olyan folyamat, amin tudatosan dolgozni kell és szerencsére lehet is. Mint már korábbi bekezdésekben is megjelent, a közösségi média sokat formál a testképünkön, így test pozitív oldalak követése, ilyen jellegű videók és írott tartalmak fogyasztása sokat segít. A tudatosság része, hogy legalább magunknak kimondjuk és rendszeresen elismételjünk pozitív megerősítéseket és üzeneteket. Egy másik tipp, hogy keressünk tudatosan olyan dolgokat, amit szeretünk magunkon. Végül pedig, ne hasonlítsuk magunkat másokhoz. Ez nehéz, hiszen hozzá vagyunk szokva, de mindenki más, így ami valakinek működik, lehet, hogy a másiknál éppen negatív hatást vált ki.

A testünk és különbözőségeik elfogadása csak mostanában kezdett elterjedni, viszont sokaknak segített és segít egy egészségesebb életmód kialakításában amikor a „normához” való illeszkedés kényszere helyett a saját igényeink kielégítésére fókuszálunk. A saját testünk szeretete és elfogadása mellett pedig az is fontos, hogy másokra is így tekintsünk, hiszen egy embert nem a kinézete határoz meg.

Forrás: verywellmind.com Képek forrása: pexels.com, unslpash.com
Írta: Csóka Anna


További híreink
Kicsit a bors, de erős: fesztiválkörkép a mainstreamen túl.
július 18.
3 perces olvasmány

Egyre drágábbak a nagyobb fesztiválok, de mit tehet az ember, ha valami, kisebb, családiasabb alkalmat keresne a kikapcsolódásra? Megmutatjuk!
Filmajánló- Nyomd, Baby, nyomd
július 11.
1 perces olvasmány

Filmajánlónk ismét jelentkezik, ezúttal egy érdekes akció-vígjátékkal. Jó szórakozást! ;)
Valentin-napi filmajánló
február 11.
3 perces olvasmány

Már nem kell sokat aludni, hogy Valentin-napra ébredjünk. Na de mi lesz az esti program?
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!