Studystream.live- tanulás online, közösen, ismeretlenekkel

Az app mottója magyarra fordítva: Legyél produktív az új tanuló társaiddal, számonkérő társaiddal és barátaiddal. Maga az alkalmazás különböző zoom szobákat működtet, amikbe ingyenesen be lehet lépni. Van néhány olyan megbeszélés, ahol regisztrálni kell a belépéshez, de két legnépszerűbbhöz, a University Roomhoz és a Pre-University Roomhoz csak zoom bejelentkezés szükséges.

Magát az élményt leginkább egy online könyvtárban tanuláshoz lehetne hasonlítani. Mindenkinek le van némítva a mikrofonja, így a videó hívás teljes csenden zajlik, viszont a legtöbb résztvevő kamerája be van kapcsolva, így láthatjuk, ahogy mások tanulnak, házit írnak, dolgoznak, de nem zavarják egymást. A kamera bekapcsolása opcionális, viszont a belépés előtt mindenki elfogadja a felhasználási tájékoztatót, ami magában foglalja, hogy mivel ez egy nyilvános esemény, bármikor készülhetnek képek vagy videók, amiket közösségi felületeken például a tiktokon később megosztanak egyes felhasználók. Ennek a legfőbb oka, hogy van a tartalomgyártásnak egy úgynevezett „studytube” része, ez az angol tanulás, és youtube szavakból jön létre. Ezek a felhasználók tanulással kapcsolatos tippeket, motivációs videókat osztanak meg, és mivel nekik beválik a studystream, ezért a követőiknek, nézőiknek is ilyen módon ajánlják. 
Nagyon jól jön egy ilyen alkalmazás, vagy ha úgy tetszik közösség, amikor sok a feladatunk, viszont kevés a motiváció. Látni azt, hogy mások dolgoznak, motiváló erejű akár ismerjük őket, akár nem. Mindenki a saját feladatával van elfoglalva, és nem a többiekre koncentrál, viszont az, hogy másokat látunk a képernyőn, ha felnézünk mégis azt a hatást kelti, mintha lenne, aki figyeli, hogy mit csinálunk, és emiatt nagyobb az esélye, hogy tényleg dolgozunk a feladaton.

Regisztráció után a felületen több új lehetőség is megnyílik. Ilyen például, hogy egy naptárhoz hozzá tudjuk adni a feladatainkat, kategorizálva, akár naphoz hozzárendelve, vagy csak felsorolva. Ez segít számontartani, hogy mi van még hátra, de azt is, hogy mi az, amit már teljesítettünk.
Arra is van lehetőség, hogy a regisztrált felhasználók közül másokkal üzeneteket váltsunk. A felhasználói profilunk kialakítása során mindenki megadhatja, hogy mit tanul, így a rendszerben meg lehet találni másokat, akik ugyanazon a területen tanulnak vagy dolgoznak, ami nagy segítség, ha egy vizsgára készülve segítséget akarunk kérni. A felhasználó néven kívül minden más adat megosztása opcionális, így bárki biztonságban érezheti magát és az adatait.

Az alkalmazás vezetői szerveznek virtuális eseményeket is, amik magához a szolgáltatáshoz kapcsolódnak, vagy a mindfullness-re és a közösség építésre is lehetőséget adnak.  Az oldal tehát sokrétű, és a minimális kihasználástól, ami a többiekkel közös virtuális tanulás a határ a csillagos ég. Ide tartozhat a webináriumokon való részvétel, a tanuló társaktól való segítségkérés, a podomoro óra használata vagy az általuk összeállított koncentrációt segítő lejátszási listák hallgatása, esetleg a különböző közösségi csatornákon chatelés. 
Az ilyen és hasonló szolgáltatások különösen népszerűvé váltak a Covid miatti bezárások és online oktatás idején, amikor sokan vágytak egy közösségre, és szükségük volt motivációra a tanuláshoz. Habár ma szerencsére van lehetőségünk a virtuális térből kilépni, és személyes tanuló csoportokban dolgozni, az oldal továbbra is nagy népszerűségnek örvend.

A népszerűsége sok tényezőnek köszönhető. Ilyen például az online tér egyszerűsége. Ha valaki a laptopján ír egy esszét, vagy olvas órai jegyzeteket, akár meg is nyithatja a studystremet. Az oldal a világ közel minden országából hozzáférhető, így a nap minden szakában akadnak olyanok, akikkel együtt lehet tanulni, és a felület nem zár be éjszakára, mint egy könyvtár vagy kávézó, hanem bármikor tanulhatunk így. A studystrem egy közösséget tud nyújtani sokaknak, aki talán nem találnak hasonló lehetőségeket a közvetlen környezetükben. 

Természetesen a többi tanulási formához hasonlóan a studystream sem működik egyformán mindenkinek, viszont érdemes kipróbálni akár csak az alap funkciókat, hiszen sosem tudhattok, és talán ez a tanulási helyzet hozza majd el számodra az átütő sikert a tanulmányaidban.

képek forrása: unsplash.com, pexels.com, saját
Írta: ícsóka Anna


További híreink
Mennyire fontos a diploma a munkaerőpiacon?
május 03.
6 perces olvasmány

Mit keresnek valójában a munkaadók?
JÚLIUS HÓNAP DOLGOZÓI-Budapest
augusztus 10.
1 perces olvasmány

Július hónap dolgozója címre 4 szorgalmas diák is rászolgált: Fekete Richárd, Nemesbüki Veronika, Rózsa Bálint és Gaál Gergő. Olvassátok szeretettel a velük készült interjút!
Hóhelyzet: a 10 legviccesebb hóember a nagyvilágból
január 05.
2 perces olvasmány

A hóemberek megépítéséhez 80%-ban hóra van szükség, 10%-ban lelkesedésre és újabb 10%-ban pedig azokra az apróságokra, amivel díszíteni szeretnétek őket.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!