Tárgyalástechnika

A tárgyalás, kiváltképpen a megfelelő tárgyalás technikájának elsajátítása nem egyszerű feladat, hiszen olyan készségek szükségesek hozzá, amelyek fejlesztése hosszadalmasabb folyamat. Ilyen például a beszédkészség vagy a magabiztos szónoklás képessége is. Amennyiben Neked is gondod akad a megfelelő módszer elsajátításával, vagy ha hiányosnak érzed a tudásod, akkor tarts velünk!

De hogy mit is kell tárgyalás alatt érteni? Minden olyan kommunikációs folyamatot és döntést, amely eltérő érdekekkel és preferenciákkal rendelkező, független felek között jön létre. A tárgyalás során a felek tehát döntési helyzetben vannak: vagy megegyeznek a másik féllel, vagy úgy értekeznek a megállapodást illetően, hogy nem kínál számukra annyi előnyt, hogy érdemes legyen azt elfogadni. Kényszerről tehát semmiképpen nem beszélhetünk, hiszen a tárgyaló felek teljes mértékben szabadon mérlegelhetnek az elképzeléseik, vágyaik és preferenciák szerint.A tárgyalást tehát együttműködés és kölcsönösség kell, hogy jellemezze, és attól, hogy a két fél álláspontja közeledik, az nem jelenti automatikusan azt, hogy elengedik a nézeteiket. A tárgyalás célja mindig attól függ, hogy a tárgyaló felek mit határoznak meg: ezek lehetnek egyéni és tárgyalási, valamint rövid vagy hosszútávú célok is. Ugyanakkor általános célnak tekinthető, hogy egy olyan kommunikációs folyamat jöjjön létre, amelynek eredménye a megállapodás.

Azonban számos dolog merülhet fel tárgyalás közben, amely problémaforrás lehet, és amelyet érdemes inkább elkerülni: 

túl merev álláspont: érdemes odafigyelni arra, hogy a tárgyalás tekinthető egyfajta kompromisszumkötésnek is, így semmiképpen nem engedheti meg egyik fél sem azt, hogy túl mereven ragaszkodjon az álláspontjához. Esélyt kell adni a partnernek, és hajlandónak kell lenni a kompromisszumokra.
- túlságos győzni akarás: mindenképpen hangsúlyt kell fektetni arra, hogy ne akarjunk nyerni mindenáron, igyekezzünk a lehető legpozitívabb irányba terelni a beszélgetést.
emóció hiánya: talán az egyik legfontosabb fundamentuma a megfelelő tárgyalásnak, hogy a stílust semmiképpen nem szabad aláásni, és figyelmen kívül hagyni! A beszélgetésnek nem szabad átcsapnia szócsatába, személyeskedésbe, konfliktusba.

A tárgyalás egy igen komplex folyamat, főleg, ha azokat a szempontokat is megvizsgáljuk, hogy milyen környezeti hatások működhetnek befolyásoló tényezőként egy megbeszélés során!

helyszín: a helyszínnel kapcsolatban számtalan elem lehet hatással a tárgyaló felekre: Milyen a szoba berendezése? Milyen a bútorzat? Milyen kellékek, kiegészítők vannak a helységben? Ezek mind-mind árulkodó jelek lehetnek a tárgyaló felek egyikéről – értelemszerűen arról, akinél a megbeszélésre került sor.
zaj: amennyiben zajos helyen kerül sor a tárgyalásra, a kommunikációs helyzetet elbukottnak tekinthetjük, hiszen a felek nem fogják érteni egymás szavát, illetve alapvetően a zajos környezet negatív hatással bír a koncentrációra.
színek: szintén sok dolgot elárulhat a partnerünkről az, hogy milyen színekbe öltözik, milyen színekkel veszi körbe magát.
kommunikáció: a kommunikáció természetesen a tárgyalás egésze alatt nagyon fontos, azonban ezesetben a tárgyalást megelőző beszélgetésre kell gondolni. Fontos, hogy a komoly beszélgetés előtt legyen egy minimális kommunikáció, eszmecsere, amely elindítja a folyamatot, segít kötetlenebbé tenni a szituációt. Érdemes lehet megkérdezni a partnert arról, hogy hogyan utazott, amennyiben távolabbról érkezett.

Viszont ahhoz, hogy a megfelelő és az általunk is kívánt benyomást tudjuk kelteni, szükséges az, hogy három nagyon fontos dolgot betartsunk!

öltözködés: alapvetően nincs egy általános szabály az öltözködést illetően, de minden esetben figyelembe kell venni azt, hogy kivel, miért és hogyan találkozunk! A férfiaknak általánosságban inget és zakót illendő felvenni, bizonyos esetekben nyakkendőt, míg a hölgyeknél kosztüm vagy ruha szokott lenni a végleges befutó.
- idő: az egyik, ha nem a legfontosabb alapszabály, hogy igyekezzünk ne késni, valamint emberi időben beiktatni a tárgyalást. Lehetőleg ne a kora reggeli órákban, vagy késő este szervezzük le őket.
összegzés: érdemes a tárgyalás végén némi időt hagyni arra, hogy összegezni lehessen az elhangzottakat: miben állapodtak meg, mire jutottak a felek. Ez segít elkerülni az esetleges kétségeket vagy félreértéseket. 

Képforrás: Pexels.com
Írta: Kis Zoli


További híreink
Karriertervezés az egyetemi évek alatt
március 01.
6 perces olvasmány

A gimiben sikeresen választottál egy egyetemi szakot, optimális esetben olyat, ami érdekelt is, viszont az egyetem alatt felmerül a kérdés....
Budapest hónap dolgozói
szeptember 20.
1 perces olvasmány

Augusztus hónap dolgozója címet két szorgalmas fiatal: Judák Anikó és Bai Szilárd érdemelték ki. Olvassátok a velük készült interjút. ?
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!