Tanulási tippek, avagy hogyan vedd rá magad a tanulásra

Tanulás…igen, mi is tudjuk, hogy ez a kifejezés már-már szitokszónak számít, de a rengeteg negatív érzés ellenére fontos, hogy miként, s hogyan érdemes tanulni, motiválni magad a tanulásra!

Az iskolában is már azt hallgathatjuk nap mint nap, hogy tanulni kell, hogy lehessen belőlünk valaki, közhelynek hangzik, elcsépeltnek tűnhet, de ha jobban belegondolunk, akkor van benne némi igazság.

Itt vagyunk Nektek, és összegyűjtöttünk néhány tippet, technikát, amellyel megkönnyíthetitek a tanulási folyamatokat! 
Az első és legfontosabb lépés, hogy teremts megfelelő környezetet a tanuláshoz! Igyekezz elpakolni minden olyan dolgot a környezetedből, amelyek negatív hatással lehetnek a koncentrációdra, amelyek könnyen elterelhetik a figyelmed. Némítsd le a telefonod, zárj be olyan böngészőlapokat, amelyek nem a tanulást segítik elő. Fektess nagy figyelmet, hogy legyen elég tered, hogy kényelmesen magad elé vehesd a tankönyveidet, jegyzeteidet. Gondoljatok bele, ha a tanulás iránti ellenszenv mellé a diszkomfortérzés is csatlakozik, akkor csak növelhetitek az esélyét annak, hogy rövid időn belül befejezzétek a tanulást.

Amennyiben sikerült a megfelelő környezetet megteremteni, kezdjetek bele. Felmerülhet a kérdést, hogy pontosan hogyan is kellene tenni ezt…Fontos, hogy ne filozofáljatok, hogy mi lenne a célszerű, csupán kezdjetek el olvasni, és a flow jönni fog magától, ki fog rajzolódni a megfelelő technika, logika, ami mentén érdemes haladni.

Igyekezzetek minden esetben egyetlen feladatra koncentrálni, ne nagy feladatokban gondolkodjatok, hanem kisebb részegységekben, amelyeket, ha pontról pontra elvégeztek, akkor lesz egy kész, egész feladatmegoldásotok. Amennyiben falakba ütköznél a feladatok egymás után való rendezésében, akkor írd le őket. Készíts egy listát mindazokról a dolgokról, amelyek feladatként állnak előtted. Semmiképpen ne ugrálj a feladatok között, ha eszedbe jutna még valami menet közben, írd fel a listára, ellenben kizökkenhetsz. 
Ha már haladsz a feladatokkal, akkor arra is fordíts nagy figyelmet, hogy tarts szünetet! Ha esélyt adtok az agynak, hogy időről időre felfrissüljön, akkor sokkal tovább fog menni az egész tanulási folyamat. Amennyiben nem tartasz magadtól, úgy az agyad fogja egy idő felmondani a szolgálatot, és követelni a szünetet. A legjobb módszer, ha elmentek sétálni! Menjetek, és ürítsetek ki az agyatokat. A séta segít, hogy a vérkeringés felgyorsuljon, ezáltal több oxigén jut az agyba, avagy sokkal üdébben kezdhettek neki az újabb etapnak.

A szünetek beiktatására az egyik leghatékonyabb módszer a pomodoro-technika. Ez egy népszerű időgazdálkodási módszer, amely nem utolsó sorban segít kizárni a zavaró tényezőket is. Rövid sprintjeivel fókuszált munkára késztet, miközben a tervezett szünetek biztosítják, hogy fenntarthatóan, hatékonyan dolgozzunk, illetőleg az energiáinkkal, ne pedig az időnkkel gazdálkodjunk.
Jelentősen elősegítheti a hatékony tanulást az is, ha megismered önmagad! Deríts ki, hogy milyen tanulási típusba tartozol. A tanulási stílusunktól függ, hogy milyen csatornákon keresztül a leghatékonyabb a tudás elsajátítása. Alapvetően hét típust szokás megkülönböztetni.

- vizuális típus: ha ebbe a típusba tartozol, akkor képek és ábrák segítségével lehetsz a leghatékonyabb! Ez a típus rendszerekben gondolkodik, készíts pókhálóábrát, az segít az anyagok rendszerezését.

- auditív típus: ez a típus hallás után tudja elsajátítani az anyagokat a legkönnyebben. Általában első hallásra megjegyeznek információkat, ezért érdemes kihasználni! Ha figyelnek az órán, már előnnyel indulnak a tanulásban!

- verbális típus: ezen tanulási fajta alapja, hogy az adott személy szereti hangosan felmondani a tanultakat, esetleg elmagyarázva azt másoknak. Ha ebbe a típusba tartoznál, akkor egy tipp: olvasd fel hangosan az anyagot, majd ismételd meg a tükör előtt!

- mozgásos típus: amennyiben tanulás közben nem tudsz egyhelyben ülni, és fel-alá járkálsz, akkor mindenképpen ebbe a típusba tartozol. Próbálj meg ritmikusan lépni, mint a katonák, miközben ismétled a tanultakat.

- kreatív típus: a leghatékonyabb módszer, ha verset vagy dalt komponálsz a tanulnivaló mellé! Dobolj a lábaddal, esetleg zenélve tanulj! Ebben az esetben egy kellemes élményhez társul a tanulás, így könnyedebben jegyzel meg információkat.

- magányos típus: amennyiben nem szereted a zajos helyeket, hangos embereket magad körül, akkor ezt a típust erősíted! Vonulj el, légy egyedül! Zárj ki minden zavaró tényezőt, és etapokban tanulj.

- társasági típus: nem okozunk meglepetést azzal, hogy ez a típus a korábban taglalt verzió teljes ellentéte. Ezen típus tagjai könnyedebben jegyeznek meg dolgokat, ha csapatban tanulhatnak, ha valaki elmagyarázza nekik a megtanulni kívánt anyagokat.

Forrás: diakszemmel.hu; logopediavilaga.wordpress.com

Képforrás: pexels.com 


További híreink
Hajrá 2021!
január 06.
4 perces olvasmány

Ti is szoktatok fogadalmakat tenni újévkor?
Filmkritika: Annabelle- a teremtés
augusztus 16.
1 perces olvasmány

Az Annabelle 2, amely a címe alapján egy folytatás, igazából az első Annabelle film előtörténete. Olvasd el a Depósok kritikáját:
Rend a lelke mindennek!
január 03.
2 perces olvasmány

A feng shui egy olyan kínai térrendezési módszer, amellyel kellemesebbé, kényelmesebbé tehetjük a környezetünket. Ha úgy döntesz, hogy belevágsz, akkor garantált az energiadús környezet.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!