Based on true story - Igaz történeten alapuló filmek, könyvek

Általában azért nézünk filmeket és olvasunk könyveket, hogy kiszakadjunk a saját életünkből, világunkból és felüdülésként elmerüljünk egy másikban. Ezzel együtt számos olyan műfaj és stílus létezik, ami mégis valós történeteket, megtörtént eseményeket mutat be. A dokumentumfilmek például teljesen valós helyzeteket mutatnak be teljes hűséggel a valósághoz és a részletek teljesen pontos bemutatásával. Ezzel szemben vannak olyan filmek és könyvek, amik ugyan megtörtént eseményeket mesélnek el, viszont nem teljesen pontosan, illetve nem is az aktuális helyzetet veszik fel, mint sok dokumentumfilm, hanem színészekkel játszatják el az előre megírt forgatókönyvet. Sokszor megtörtént eseményeket elmesélő filmek és könyvek a valóságban nem létező karaktereket használnak vagy megváltoztatnak párbeszédeket a drámaibb hatás érdekében. Amikor ilyen alkotásokat fogyasztunk érdekes lehet utánanézni a valódi történetnek, amit alapul vett a készítő és hogy mennyire épít a valós eseményekre vagy mennyire fikció a megismert történet.

A Kate Winslet és Leonardo DiCaprio főszereplésével készült Titanic rendkívül híres, közkedvelt és a Titanic valódi útját és elsüllyedését dolgozza fel. Sok film ilyen és ehhez hasonlóan elhíresült eseteket, helyzeteket mutat be, míg mások egy-egy híres személy életére koncentrált életrajzi filmek.
Az elmúlt években nagy népszerűségnek örvendenek mind a készítők, mind a közönség között ezek az életrajzi filmek. Ezek közé tartozik például a tavaly megjelent Elvis című film, ami Elvis Presley életútját és karrierjét mutatja be. 2017-ben került a mozikba az Én, Tonya című film, ami Tonya Harding amerikai jégkorcsolyázó életén alapszik. A film a sportoló gyerekkorától mutatja be a kapcsolatát a családjával, a korcsolyázással és a karrierjét meghatározó pillanatokat. Ezek a filmek lehetőséget adnak rá, hogy ezeket a híres embereket egy másik megvilágításba helyezzék, jobban bemutassák a hátterüket, és ez egyben valódiságot is adhat nekik. Elvis és Tonya is híresek voltak, mindkettőjük nevéhez fűződtek történetek, mítoszok, elképzelések, amiket ezek a filmek megerősíthetnek vagy gyengíthetnek is. Ezzel együtt segíthet embernek látni a hírességeket az emberi lét kihívásaival, küzdelmeivel és sokrétűségével együtt, amit talán könnyebben elfelejtünk, amikor csak a sikereikről és botrányaikról hallunk a nyilvánosságban.
A filmek mellett a könyvek között sincs hiány valós eseményeket feldolgozó alkotásokból. Ezek között is vannak életrajzi vagy önéletrajzi alkotások, amik igyekeznek a lehető legpontosabban bemutatni egy személy életét, és természetesen könyvek között is vannak olyanok, amik csak alapul vesznek valós személyeket és eseményeket, hogy más szögből, szórakoztatóan, érdekesen meséljenek el valós történeteket. Anne Frank naplója például méltán vált világhírűvé, hiszen ebből az események valós idejében írt naplóból beleláthatunk Anne Frank életébe, amint zsidóként a nácik elől menekültek, de a lány személyes gondolataiba és érzéseibe is betekintést enged. Ugyanebben az időszakban játszódik, de egy később írt regény a Fedőneve, Héléne, ami egy francia újságíróról szól, aki a megszállással szembeni ellenállás vezéralakjává válik. Nem csak régi korok történeteit dolgozzák fel ezek a könyvek, de napjainkban is sok hasonló születik, hiszen továbbra is számos olyan esemény és jelenség, esetleg híres ember van, akinek az életéről szeretnénk többet megtudni.

Könyveknél és filmeknél is széles spektrumon mozog, hogy mennyire követi a valós tényeket eseményeket az alkotás, viszont mindenképpen izgalmas lehet ezekkel a történetekkel is megismerkedni, elmerülni bennük, mert a világnak olyan szegleteit, szegmenseit ismerhetjük meg rajtuk keresztül, amit saját tapasztalatainkon keresztül talán soha. Az pedig, hogy látjuk és megértjük mások gondolatait, érzéseit és belátjuk, hogy mennyire meghatározza a hátterük a jelenlegi életüket és a hozzáállásukat helyzetekhez, sokkal empatikusabbá tesz minket magunkat is.

írta: Csóka Anna
források: mindenuttno.hu, joy.hu
képek forrása: unsplash.com


További híreink
Holnap jönnek a ponthatárok!
július 22.
3 perces olvasmány

A ponthatárokról ettől függetlenül is a megszokott rendszerben, sms-ben értesülhetnek a felvételizők.
Tanulási tippek, avagy hogyan vedd rá magad a tanulásra
február 21.
5 perces olvasmány

A tanulást elkezdeni a legnehezebb, de mit kell tenned ahhoz, hogy hatékonyan is menjen ha már elkezdeni sikerült?
Te tudod, mit jelent a draft az NFL világában?
április 25.
5 perces olvasmány

Ha piros napos ünnepeket szeretnénk feltüntetni az NFL világában, a Super Bowl és a szeptemberi kezdőrúgás mellett elkerülhetetlen lenne, hogy a draft első napját ne említsük meg ebben a listában.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!