Túraetikett, avagy hogyan vedd be bátran a túraösvényt!

Amennyiben a természet szerelmese vagy, de örömöd leled a sportolásban is, akkor érdemes lehet kombinálni a kettőt, és mihamarabb kipróbálni magad a túrázás kalandos világában. Ám, ahogyan az élet legtöbb területén, itt is hasonlóképpen vannak olyan szabályok, egy olyan etikett, amelyeket jobb, ha betartotok, ha nem szeretnétek kellemetlen szituációkba találni magatok.

Elhoztunk Nektek egy túraetikettet, hogy problémamentesen hódíthassátok meg a túravonalakat!

Az első és legfontosabb szabály, hogy mindenképpen tervezd meg az útvonalat előzetesen, akár elektronikusan, akár térkép segítségével, hogy pontos képet kapj arról, hogy mire is vállalkozol! Csak ebben az esetben lesz esélyed kellő időben indulni és hazaérni, menet közben pedig a természetben gyönyörködni. Fontos, hogy kellő időt és figyelmet fordíts a túraösvény során potenciálisan felbukkanó táblák és jelzések tanulmányozására, ellenben könnyen letérhetsz a helyes útról.Ha már sikeresen vettük az első akadályokat, akkor érdemes átgondolni, hogy a túrázás közösségi élmény is lehet, avagy nem vagy egyedül! Ne légy terhére sem a túratársa(i)dnak, sem az utastársaknak! A zenehallgatás, a kiabálás, a hangos beszéd, vagy bármely jellegű zajkeltés nemcsak a társaid, hanem az élővilág felé egyaránt tiszteletlenség! Amennyiben szükségét érzed a dohányzásnak, akkor azt tedd minél messzebb a csapat többi tagjától, és ami evidens: a csikket ne dobd el, hanem vidd magaddal!

Ahogy írtuk, a túrázás közösségi élménnyé is válhat, így könnyen lehet, hogy idegen természetjárókba botlotok az út során, és ahogyan az élet minden más területén, így itt is ildomos köszönni a másiknak, ezzel is megtisztelve azokat, akik az ösvényeket járják! Ezekben a helyzetekben a jól megszokott köszönési szabályokat érdemes szem előtt tartani. Ami fontos: a hegyről (fentről) lefelé érkező köszönti előbb a szembejövőt! Ezzel párhuzamosan viszont az áthaladás elsőbbsége a lentről jövőt illeti, főleg egy szűkebb szakaszon.

Minden esetben légy türelmes! Ahány ember, annyi tempó. Ne sürgesd a túratársakat, hiszen mindenkinek megvan a joga, hogy a saját tempójában haladhasson, olyan sebességben, amelyet biztonságosnak érez, amely nem feszélyezi, és nem fenyegeti a testi épségét!

Most, hogy megvitattuk, hogy melyek azok az illemszabályok, amelyek az útitársainkat illetik, érdemes kitérni arra is, hogy a természet tiszteletben tartásának milyen alapvető elemei vannak.
Alapvető tudnivaló, hogy az erdőben vendégek vagyunk, amennyiben a természet megtisztel azzal, hogy vendégül lát, viselkedjünk ehhez méltóan! Ne hagyj nyomot az erdőben! Sem a megállóhelyeiden, sem az ösvényen, de a fákon sem! A bicskával a fába vésett írásaid valamely betegséget, majd a fa pusztulását is előidézheti, így semmiképpen se tégy kárt az erdő fáiban! Semmilyen esetben se hagyj rajzokat, esetlegesen túrajelzések másolatait random helyeken, hiszen azzal megzavarhatod a mögötted lévő túrázókat, és akár komoly baj is generálódhat belőle!

A természet faunája és flórája kizárólagos védelmet kell élvezzen! Ne tépkedj virágokat, leveleket, ne tégy kárt a terület növényvilágában, ahogyan egy magára hagyott állatot sem szabad zargatni, bántani! Amennyiben egy magára hagyott állatkölyköt találsz, tudnod kell: nem vetette ki őket a közösség magából, és ők sem fordítottak hátat a családjuknak, a szülők nagy eséllyel vissza fognak térni értük, így bármennyire is meg akarod menteni a kis őzgidát, ne tedd, hiszen az emberi kéz illata taszítja a szüleit!

Két evidens szabály: a szemetelés és a tűzgyújtás szigorúan tilos! Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy akkor miért van kitéve az erdőben szemetes! Azért célszerű a szemeted betenni a hátizsákba és hazavinni, mert a lakott településekkel ellentétben a természeti környezet hulladékgyűjtői nem hetente vannak ürítve, míg a púpozásig megtelt szemetesek tartalmát akár a szél, de ritkán az állatok is széthordhatják. A szervesnek vélt zöldség- és gyümölcs hulladékokat se dobd el, hagyd tisztán a talajt!

A tűzgyújtásra visszatérve, fontos, hogy csak az arra kijelölt helyeken gyújts tüzet, és ott is csak abban az esetben, ha nincs tűzgyújtási tilalom! Erről a NÉBIH és a Katasztrófavédelem honlapján kaphatsz bővebb információt. Amennyiben lehetőség van a tűzgyújtásra: az elhullott faágakat használd, ne törj le még ép fadarabokat, és semmiképpen sem hagyd őrizetlenül a tüzet, míg távozáskor bizonyosodj meg arról, hogy egy kis darab izzó parázs sem maradt a helyszínen!

Forrás: www.turistamagazin.hu

Képforrás: www.pexels.com

Írta: Kis Zoltán

 


További híreink
Február Hónap Depósa Szegeden: Kemenczés János
március 30.
2 perces olvasmány

Egy vastelepen dolgozok, de jobban hangzik, hogy „vasember” vagyok.
Tavaszi kirándulás: látogass botanikus kerteket!
március 13.
4 perces olvasmány

Ahogy meghalljuk azt a szót, hogy botakinus kert, rögtön beugrik a Füvészkert, ami pedig A Pál utcai fiúk regény gondolatát vonzza magával.
Így győzd le a tavaszi fáradtságot
március 06.
4 perces olvasmány

Lassan már tényleg itt a tavasz. A nappalok hosszabbak lesznek, a téli bundát felváltják a kiskabátok, a havas tájakat az ébredő természet…
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!