Síelni mész? Ezekre figyelj!

A magyarok imádnak síelni, amit tökéletesen bizonyít az a tény, hogy a labdarúgás után a lesiklás az egyik legnagyobb közérdeklődésre szert tett tömegsport hazánkban. Ahogyan egy nyári kiruccanás, úgy egy téli sítúra is megköveteli azt, hogy a lehető legpontosabban legyen megtervezve. A magyar ember havat nem sűrűn lát már a téli szezonban, így egyre többen teszik meg voksukat egy külföldi síelés mellett.

A síelés első ránézésre csak annyi, hogy hosszú lécekkel csúszunk le egy havas lejtőn, vannak könnyebb, kezdőknek kialakított pályák, illetőleg vannak egyre nehezedő akadályokkal tarkított útvonalak az ügyesebbeknek. Ez a jellegű elgondolás sokakban megszilárdítja a tévhitet, hogy a síeléshez nem szükséges különösebb felkészülés.

Első körben: a tervezés fontosságát érdemes hangsúlyozni! Ahogy említettük egy téli utazás megszervezése ugyanolyan körültekintést igényel, mint egy nyári kiruccanás. Amennyiben kezdő síelő vagy, olyan helyre tervezz utazást, ami a tudásszintednek megfelelő, és természetesen ne a legtávolabbi célt válaszd! Olyan pályát keress, amely ideális számodra: nagy segítség, ha van felvonó, ha a pálya könnyen feltérképezhető, és minden könnyedén megtalálható! A tervezés során érdemes nagyobb figyelmet fordítani a szezonokra is! A főszezon jellemzően a karácsonyi ünnepektől egészen március közepéig tart, amely időintervallumban a február az abszolút csúcs, ezért ilyenkor készülni kell arra, hogy jobban a zsebbe kell nyúlni. Tanuláshoz leginkább a decembert vagy a januárt ajánlják, mindenesetre érdemes tájékozódni a hóviszonyokról!

Most, hogy a 0. lépést átbeszéltük, jöjjön a következő markáns pontja a síelésre való felkészülésnek: a bepakolás, avagy mit pakolj a poggyászodba, mielőtt síelni indulsz!? Érdemes külön kategóriákra osztani a szükséges felszereléseket:

sportfelszerelés: síléc, hódeszka, az ezekhez szükséges cipők és bakancsok, síkabát, szemüveg, bukósisak, sapka, kesztyű, sízokni és rögzítő;

tisztálkodási szerek: fogkefe, fogkrém, sampon, hajszárító, dezodor, fertőtlenítők, kötszerek;

ruhák: meleg pulóverek, aláöltözők, fehérnemű, papucs, cipő, hótaposó.

Gondoskodj az optimális sífelszerelés beszerzéséről. Olyan sílécet válassz, ami megfelel a tudásszintednek, és olyan ruhát viselj, ami illeszkedik az időjárási viszonyokhoz. A két legnagyobb ellenséged a sérülés és a hideg, így érdemes ezekre összpontosítani! Ami fontos: nem kell vadiúj és méregdrága eszközöket beszerezz, hiszen az első alkalmak során a kölcsönzés is kiváló opció lehet! Nem érdemes feleslegesen nagy bevásárlást tartani, és mindenképpen javallott szakértői segítség bevonása. Még az indulás megkezdése előtt kiemelten fontos: az utasbiztosítás kötése. Statisztikák szerint a síelő magyaroknak mintegy kétharmada köt utasbiztosítást, annak ellenére, hogy egy komolyabb sérülés (és helikopteres mentés) esetén például egy osztrák ellátás számlájának végösszege akár a 12-13 millió forintot is elérheti. Ellenben nem elegendő csupán a saját magunk testi épségére fókuszálni, gondoskodj az otthonod védelméről is a távolléted során! Nem csupán arról van szó, hogy megfelelően bezárj mindent az indulás előtt, hanem figyelj a fagyvédelemre is! Nem árt, ha megkéred egy szomszédod arra is, hogy nézzen rá a házra vagy a lakásra alkalomadtán, és gyűjtse be a leveleket, ugyanis feltűnő lehet, ha a postaláda roskadásig van.

Amennyiben autóval teszitek meg az utat, akkor érdemes az elindulás előtt átnézni azt, mert egy külföldi út során lerobbanni – esetlegesen bárminemű szerszám és eszköz nélkül – nem jó kikapcsolódási forma, főleg, hogy a hosszabb utak és a tartós igénybevétel miatt nagyobb az esélye annak, hogy bárminemű probléma üsse fel a fejét! Figyelj a gumiabroncs állapotára és a guminyomásra, és vizsgáltasd meg szervizben a fékbetétek és a világító berendezések státuszát. Nem utolsó sorban kérd a motorolaj, a váltóolaj, a fékfolyadék és a hűtőfolyadék szintjének ellenőrzését is! A korábban említett probléma megkerülése érdekében az autódban legyen: hólánc, pótkerék, szerszámosláda, egészségügyi doboz, láthatósági mellény, égőkészlet és elakadásjelző háromszög! Ami az iratokat illeti: semmiképpen se hagyd otthon a személyi igazolványod, és az útleveled. Szükséged lesz Európai Egészségbiztosítási kártyára, amelyhez rendszeresen fizetett TB-re van szükséged. Amennyiben autóval közlekednél, akkor legyen kéznél a jogosítványod, a forgalmi és autópálya-matrica!

Írta: Kis Zoltán
Forrás: www.union.hu; www.pannonsafe.hu
Képforrás: www.pexels.com


További híreink
A repülőautó nem csak a mesékben létezik, de ott többen használják
szeptember 26.
4 perces olvasmány

Megvan a kép a filmekből, ahogy autók suhannak az égen teljes természetességgel? De vajon mi a valóság, hol tart most a repülőautó a megvalósítás légterében?
Tényleg szükséges élethosszig tanulni?
május 13.
5 perces olvasmány

Nem szükséges, talán inkább elkerülhetetlen, és minden képpen hasznos. Nem feltétlen az iskolapadban ülve, hanem inkább az élet adta lehetőségeken és élményeken keresztül.
A trap eredete, miből alakult ki korunk legdominánsabb műfaja?
december 14.
4 perces olvasmány

A trap napjaink egyik, ha nem a legdominánsabb zenei műfaja, de honnan indult? Megnéztük, mutatjuk!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!