Félrehallott slágerek - mik a legnagyobb, legviccesebb áthallások?

Biztosan Neked is ismerős az érzés, amikor egy dalt hallgatva valamilyen furcsa szövegrészlet üti meg a füled, amit esetlegesen viccesnek vagy furcsának találsz, és meg vagy győződve, hogy semmi keresnivalója az adott zenében. Nos, ez a téma felkeltette a mi érdeklődésünket is, így elhoztunk számotokra néhány muzsikát, amelyben érdekes, de annál humorosabb áthallások bújnak meg.

Ebben a cikkben pop- és rockdalokat szedtünk csokorba, amelynek dalszövegeit valamilyen okból kifolyólag helytelenül értelmezzük. Azért vagyunk itt, hogy bebizonyítsuk azt, hogy az állítólagos félrehallások igenis valódi értelemmel bírnak!

Mike Oldfield: Moonlight Shadow (1983)

A 80-as években Mike Oldfield populárisabb vizekre evezett, ezzel párhuzamosan a rádiós túljátszások áldozatává vált. A legnagyobb nemzeti büszkeségünkre pont egy olyan szerzeménye vált már-már unásig ismerté, melyben az egyik leggyakoribb magyar keresztnév két becézett formulája is hallható. A dal további részéből nem derül ugyan ki, hogy a zenész milyen viszonyban van Jánossal. Az áthallás a következő: „Far away, Jani-Janó side”, míg az eredeti dalszöveg így hangzik: „Far away on the other side”.

Dire Straits: Walk Of Life (1985)

A Dire Straits egy lendületes, sporttárgyú klippel erősít rá a Walk of Life című slágerére, ennek fényében Mark Knopfler „igazi action” szóösszetétele nem igényel különösebb magyarázatot, ellenben az „igaz demósün” egy fricska azon játékosok felé, akik nem képviselik a csapatszellemet, és elzárkóznak a pályán történtektől, míg azt is kezdetleges formában teszik csupán. A félrehallás így érhető tetten: „Igazi action, igaz demósün”, ezzel szemben a dalszöveg a következő: „He got the action, he got the motion”.

Madonna: Like A Prayer (1989)

Madonnával kapcsolatban a legnagyobb misztériumként Vladislav Bonita személyét volt szokás emlegetni. Azt, hogy pontosan ki is ez az orosz-spanyol házasságból született hibrid fantom, azt talán sosem tudhatjuk meg, ugyanakkor további kérdéseket vet fel a Like A Prayer ominózus refrénje. Vajon ki lehet az énekesnő magyar származású jóbarátjának felesége, akit anyanyelvén szólít fel kollektív távozásra? A furcsa szöveg így hallható: „menjünk, kománé”, ámbár a valódi szövegrészlet így hangzik: „when you call my name”.

Elton John: Sacrifice (1989)

A 80-as évek végén Elton John sem mehetett el szó nélkül a romániai történések mellett, az egyik leghíresebb szerzeményében bírálja és ítéli el Ceausescu titkosrendőrségét. A dal nem a világ legjobb példája a fellázadásra való buzdításnak, ellenben az énekes már 1989 végére elérte a célját. Vajon mi lett volna a híres diktátor végzete, ha a dalszerző egy kemény rockdalt dobott volna a piacra!? Az áthallás nagyon egyszerű alapokon nyugszik, sokan a dal címében is felbukkanó „sacrifice” kifejezést „szekuritát” formájában értelmezik.

Shabba Ranks: „Mr Loverman” (1991)

A Music Television fénykorában a szóban forgó dal körülbelül óránként ment le, eleinte csak Shabba Ranks énekstílusára csodálkoztak rá az emberek, aki megtanult dalolás közben franciadrazséval gargalizálni. A hallgatók szeme csupán akkor kerekedett ki, amikor az előadóművész vokalistái egy magyar kereszt-, esetlegesen vezetéknevet kezdtek emlegetni. Az, hogy esetleg Tihanyi Tóth Csaba színművészre, Csaba Péter karmesterre, vagy esetleg Csaba királyfira gondoltak, az nagy eséllyel örök rejtély marad, mindenesetre érdekes áthallása a szövegnek. Eredetileg magának, az énekesnek nevét csempészték bele a vokalisták által énekelt szövegrészletbe, így a Shabba név bukkan fel a szövegben, ellenben annak kiejtése inkább a Csaba névre hajaz.

Nos, ez a gyűjtemény ennyi lett volna, ahogy láthatjátok számtalan példája lehet annak, hogy milyen furcsa, ámbár annál viccesebb áthallások lehetnek egy-egy dalban. Ti tudtok még ilyet?            

Írta: Kis Zoltán
Forrás: www.port.hu
Képforrás: www.pexels.com

 


További híreink
Nyelvtanulás felnőtt fejjel
június 20.
4 perces olvasmány

Egy idegen nyelv elsajátítása még az iskolában sem egyszerű, pláne felnőtt fejjel munka mellett.
Húsvét a koronavírus idején. Hogyan?
április 09.
3 perces olvasmány

Mi lesz így a locsolkodással, családi ebédekkel, rokonlátogatással?
Adóbevallás: ne felejtsd el letölteni az adóigazolásod! / Personal Income Tax Return information
január 31.
2 perces olvasmány

Amennyiben dolgoztál nálunk a 2018-ban, adóbevallást kell benyújtanod. Ehhez a nálunk szerzett jövedelmedről szóló M30-as nyomtatványt honlapunkról tudod letölteni.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!