El Clasico 2018

Ha valaki nem is követi napról napra a futballvilág eseményeit, akkor is bizonyára hallott már az El Clasicóról.

Az elnevezés a két legsikeresebb spanyol csapat, mégpedig az FC Barcelona és a Real Madrid CF egymás elleni mérkőzéseit jelenti. A Real Madrid a spanyol főváros klubja, színe a fehér, és csapata a „Királyi Gárda” becenevet viseli.Az FC Barcelona Spanyolország Katalónia tartományának focicsapata, mottója a „Més que un club” – azaz „Több, mint egy klub” – a katalán nemzeti öntudat egyik jelképe, és színeik a gránátvörös és a kék.

A csapatok közötti rivalizálás történelmi alapja visszavezethető a spanyol polgárháború idejére, amely alatt a katalánok elnyomása volt jellemző, és ezzel szemben a fővárosi klub a Franco-rendszer támogatottságát élvezte. De természetesen ez mára a múlté, és a spanyol labdarúgó-válogatott keretébe mindkét klub játékosai egyaránt bekerülnek.

Ha a két labdarúgó-klub egymás ellen lép pályára - helyszíntől függetlenül legyen szó akár Spanyolországban a bajnoki, a kupa, a szuperkupa, akár egy nemzetközi tornán való részvételről, mint például a Bajnokok Ligája vagy csupán egy barátságos mérkőzésről –, akkor El Clasicóról beszélhetünk.

A futballtörténelem során összesen 271 ilyen mérkőzésre került sor, amelyből 99 a Real Madrid, 112 pedig az FC Barcelona győzelmével ért véget, a meccsek során eddig 916 gól született.Most vasárnap (2018.10.28.) magyar idő szerint 16:15-kor pedig 272. alkalommal mérkőznek meg egymással az FC Barcelona és a Real Madrid játékosai a 88. spanyol bajnokság, a Primera División, ismertebb nevén La Liga keretében.

Az előzmények tekintetében mindkét csapatra rájár a rúd, hiszen a Barcelona kulcsjátékosának, Lionel Messinek a Sevilla elleni meccsen történt rossz esés következtében eltört a karja, ami miatt nem léphet pályára a vasárnapi meccsen. A Bajnokok Ligája győztes Real Madridtól pedig az utóbbi években igencsak sok klasszis átigazolt más klubokhoz (CR7, Morata, James, Pepe, Kovacic).

A Real Madrid a tornán jelenleg a hetedik helyen áll, ami az eddig 33-szor learatott győzelem után, a korábbi eredményeikhez képest hatalmas mélyrepülés. Az utóbbi 5 mérkőzésen mindössze 1 pontot sikerült összekaparniuk.

Ezzel szemben a Barcelona a jelenlegi állás szerint vezeti a bajnokságot, viszont a kulcsjátékos Messi kiesése miatt ki tudja, hogy mennyire tud összeszedetten játszani a gránátvörös-kék csapat.

2007. december 23-a óta nem volt olyan el Clasicó, amelyen sem Cristiano Ronaldo sem pedig Lionel Messi nem játszott.A vasárnapi meccs játékvezetője Sanchez Martínez lesz, aki tavaly decemberben már fújta a sípot egy Real Madrid-FC Barcelona meccsen, amely a Barca 3-0-ás győzelmével zárult, míg a Király Gárda tagjai gólok helyett két sárgalappal és egy kiállítással a tarsolyukban hagyhatták el a pályát.

A fehér mezesek csapatán igencsak érződik, hogy a támadósorban nagy szükségük lenne egy-két olyan dinamikus csatárra, mint amilyen a Juventushoz átigazolt CR7 volt, hiszen egy igen hosszú ideig tartó gól nélküli szériát a védőként játszó Marcelonak sikerült megtörnie. Vannak találgatások arra vonatkozólag, hogy a keret kivel vagy kikkel fog bővülni. Mindenesetre az egyik legvalószínűbb kiszemeltnek Eden Hazard tűnik, de egyelőre ez még a jövő zenéje.

A mostani spanyol csúcsmeccsre a Camp Nou-ban kerül sor, ami - lévén a Barca csapatának hazai pályája - szintén nem enyhíti a Real Madrid játékosain egyre növekvő nyomást. A Google szerint (10.24. 12:00-i állás) az FC Barcelona esélye 48% a győzelemre, míg a vendégeknek csupán 26%, és 26%-ra értékeli az X-es eredmény valószínűségét is.

Tekintve, hogy Messi nem játszik, és a Real Madrid ingadozó teljesítményt nyújt az utóbbi időben, így sportfogadás helyett diákmunkával még mindig tutibb módszer némi pénzt keresni, így javaslom, hogy nézzetek szét oldalunkon az aktuális lehetőségek között. J

Mindenképp szurkoljatok kedvenceteknek a két legendás csapat vasárnapi összecsapásán!

Források: nemzetisport.hu,rangado.24.hu, hu.wikipedia.org
Képek forrása:pixabay.com,pexels.com

További híreink
TOP 5 legtöbbet olvasott könyv – avagy mit olvass el még a nyáron
augusztus 01.
3 perces olvasmány

Íme a TOP 5 legtöbbet olvasott könyv, melyeket még bőven el tudsz olvasni a nyár végéig.
Követésre érdemes YouTube-csatornák, amikből még tanulni is lehet
október 10.
5 perces olvasmány

A YouTube általában a szórakozással, kikapcsolódással, unaloműzéssel kapcsolódik össze a fejünkben, de lehet tanulásra, információ gyűjtésre is használni.
Hónap Depósa 2018 március hónapban Szegeden
március 20.
2 perces olvasmány

2018 márciusában Szegeden Lóki Kitti Klárát választottuk a Hónap Dolgozójának.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!