Főzz, ha már otthon vagy! #2

Az előző részben bemutatott receptek után, érkezünk nektek a második adag finomsággal, melyek nem csak könnyen elkészíthetőek, de változatosak és még pénztárcabarát megoldások is.

Előétel: Színes babsaláta


Összköltség: 1063 Ft, 4 adag, étkezésenként 265 FtHozzávalók:

  • 1 konzerv vörös bab
  • 1 konzerv fehér bab
  • 1 konzerv csemege kukorica
  • 1 közepes fej lilahagyma/vöröshagyma
  • 1 pritamin vagy TV paprika
  • 2 darab főtt virsli
  • 2 szál szárzeller
  • 1 nagyobb paradicsom
  • Fűszerek: só, bors, friss vagy szárított petrezselyem
  • olívaolaj

Az konzerveket csepegtessük le és tegyük egy tálba. A nyers zöldségeket kockázzuk fel, a virslit főzés után karikázzuk fel. Ezután fűszerezzük ízlés szerint, locsoljuk meg olívaolajjal és keverjük jó alaposan össze. Hagyjuk a hűtőben 1-2 óráig összeérni az ízeket majd ezután fogyasszuk.

 

Természetesen gazdagíthatjuk még az egészet egy adag főtt tésztával, akkor viszont érdemes natúr joghurttal vagy tejföllel meglocsolni, hogy jó szaftos legyen.

Főétel: a rakott minden – hűtőmentő ötlet a petőfileves mintájára


Összköltség: 1966 Ft, 5 adag, étkezésenként 393 Ft

 

Ha már mindenből csak fél adag van és valahogy nem akarnak összeilleni az alapanyagok, akkor lépnek színre az ilyenfajta ételek. Ez az ennivaló gyakorlatilag a végtelenségig ízlésünk szerint variálható.Hozzávalók:

  • 400-450 gramm fagyasztott zöldség/zöldségkeverék (brokkoli, krafiol, répa, zöldhüvelyű zöldbab, toscan zöldségkeverék is jó)
  • csirkemell/sertés lapocka vagy comb hús (kb.250 gramm)
  • friss zöldségek:
  • 1 nagyobb vagy két kisebb fej vöröshagyma
  • 2-3 nagyobb burgonya/édesburgonya
  •  2-3 közepes méretű paradicsom
  • Választható: 1 nagyobb cukkini karikázva
  • Fűszerek: só, bors, chili, fokhagymagranulátum
  • 3 db keményre főtt tojás
  • 1 marék (kb 20 gramm) reszelt sajt
  • Opcionális: ízlés szerint: kolbász karikák, bacon kockák

Amennyiben szeretnénk rá tenni, illetve van otthon: a kolbász karikákat vagy bacon/szalonna kockákat közepes lángon kisütjük egy serpenyőben, majd hűlni hagyjuk.


A tojásokat keményre főzzük víz forrásától számított 8-10 perc alatt.


A nyers zöldségeket megpucoljuk és felkarikázzuk fél ujjnyi vastagra. A fagyasztott zöldségeket mikróban kiolvasztjuk 5-6 perc alatt.

 

A rétegezésnél figyeljünk arra, hogy alulra kerüljenek a keményebb, nyers hozzávalók, mint burgonya, répa, efölé a hús felcsíkozva, illetve az olyan hozzávalók, melyek levet eresztenek, hogy legyen miben megpuhulniuk az alatta lévő rétegeknek.

 

Ezek fölé mehetnek a már hőkezelt hozzávalók, a főtt tojás felkarikázva és a kolbász, szalonna vagy bacon kockák. Addig folytassuk a rétegezést, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Minden rétegnél a húst sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint chilivel, fokhagymaporral, fokhagymával ízesítsük. Felülre lehetőleg nyers burgonya kerüljön, majd fűszerezzük is. Erre jöhet a tejföl, tejszín vagy akár sajtot is reszelhetünk rá.

 

Öntsünk kb fél ujjnyi vizet a sütőedénybe és süssük 20-25 percig lefedve, közepes hőfokon. Ellenőrizzük a zöldségek és a hús puhaságát, ezután vegyük le a fedőt és pirítsuk a tetejét aranybarnára.

Desszert: Egészséges teasütemény


Összköltség: 1233 Ft, 4 adag, étkezésenként 308 FtEbben a kekszben az a jó, hogy kipróbáltuk és tényleg annyira gyors és egyszerű, hogy a sülési idő alatt a konyhát is rendbe tudjuk tenni.

 

Ráadásul ha nem kapunk darált mandulát, akkor akár egy klopfolóval vagy extrém esetben kalapáccsal is poríthatjuk ezt a hozzávalót, így kiváló stresszlevezető étel is. Egy hátránya van, túl finom és nagyon hamar elfogy.

 

Hozzávalók:

  • 15 dkg sótlan mandula (darált)
  • 50 gr kókuszreszelék
  • 2 tojás
  • 50 gr olvasztott vaj/margarin
  • 2 csapott evőkanál méz/édesítő/szirup/cukor
  • Fűszerek: 1 csipet só, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, őrölt ánizs, gyömbér vagy karácsonyról maradt mézeskalács fűszerkeverék
  • Opcionális: reszelt citrom/narancshéj

A száraz hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd jöhetnek bele a nedves hozzávalók. Ha túl folyós, akkor mehet bele még kókuszreszelékből 1-2 evőkanál, hogy összeálljon, ha pedig túl kemény, akkor egy kis olvasztott zsiradékkal vagy vajjal gazdagíthatjuk.

 

Vizes kézzel korongokat formálunk a tésztából és sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól kb. 5 cm távolsában elhelyezzük.

 

175 fokon 12 percig sütjük. Folyamatosan figyeljük, mert az alja könnyen odaég. Félidőnél fordítsuk meg kekszeket, így mind a két oldala aranybarna lesz. Sülés után hagyjuk a kekszeket a tepsin teljesen kihűlni.Amennyiben Te is elkészítetted valamelyik finomságot, oszd meg velünk #depokonyha hashteggel vagy küldd el nekünk üzenetben!

Források: Balogh-Bóna Katalin – Finoman; glutén nélkül, 1X1 konyha (Elektra Kiadóház Bt); mindmegette.hu; Képforrások: femina.hu;
pixabay.hu

További híreink
Október hónap dolgozója: Zakariás Márton
november 14.
1 perces olvasmány

Az október hónap dolgozója Zakariás Márton lett, aki már 3 éve dolgozik velünk. Marci mesélt nekünk tapasztalatairól, arról, amit a Meló-Depó által végzett munkák során élt meg.
Téli szépségápolási tippek
február 15.
3 perces olvasmány

A téli időszak alatt a bőrünk és hajunk a nagy hidegnek kitéve több törődést, gondoskodást igényel.
365 nap alatt a Föld körül
november 08.
5 perces olvasmány

A hétköznapok monotonitásába süllyedve, a sok tanulás, munka közepette jó néhányunknak eszébe jutott már, hogy de jó lenne itt hagyni ezt az egészet és elmenni világot látni.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!
A weboldal sütiket használ
A weboldal használatához cookie-k töltődnek le Weboldalunk cookie-kat használ. Ha ezen az oldalon jár, az azt jelenti, hogy fogadta a cookie-kat, és az élmény részesévé kíván válni. Reméljük, nincs ellenvetése.
Olvassa el a cookie-kkal kapcsolatos szabályzatunkat!