Az előző részben bemutatott receptek után, érkezünk nektek a második adag finomsággal, melyek nem csak könnyen elkészíthetőek, de változatosak és még pénztárcabarát megoldások is.
Előétel: Színes babsaláta
Összköltség: 1063 Ft, 4 adag, étkezésenként 265 FtHozzávalók:
- 1 konzerv
vörös bab
- 1 konzerv
fehér bab
- 1 konzerv
csemege kukorica
- 1 közepes
fej lilahagyma/vöröshagyma
- 1 pritamin
vagy TV paprika
- 2 darab főtt
virsli
- 2 szál
szárzeller
- 1 nagyobb
paradicsom
- Fűszerek:
só, bors, friss vagy szárított petrezselyem
- olívaolaj
Az konzerveket csepegtessük le és tegyük
egy tálba. A nyers zöldségeket kockázzuk fel, a virslit főzés után
karikázzuk fel. Ezután fűszerezzük ízlés
szerint, locsoljuk meg olívaolajjal és keverjük jó alaposan össze. Hagyjuk
a hűtőben 1-2 óráig összeérni az ízeket majd ezután fogyasszuk.
Természetesen gazdagíthatjuk még az egészet egy adag főtt tésztával, akkor viszont érdemes natúr joghurttal vagy tejföllel meglocsolni, hogy jó szaftos legyen.
Főétel: a rakott minden – hűtőmentő ötlet a petőfileves mintájára
Összköltség: 1966 Ft, 5 adag, étkezésenként
393 Ft
Ha már mindenből csak fél adag van és valahogy nem akarnak összeilleni az alapanyagok, akkor lépnek színre az ilyenfajta ételek. Ez az ennivaló gyakorlatilag a végtelenségig ízlésünk szerint variálható.Hozzávalók:
- 400-450
gramm fagyasztott zöldség/zöldségkeverék (brokkoli, krafiol, répa, zöldhüvelyű
zöldbab, toscan zöldségkeverék is jó)
- csirkemell/sertés
lapocka vagy comb hús (kb.250 gramm)
- friss
zöldségek:
- 1 nagyobb
vagy két kisebb fej vöröshagyma
- 2-3 nagyobb
burgonya/édesburgonya
- 2-3 közepes méretű paradicsom
- Választható:
1 nagyobb cukkini karikázva
- Fűszerek:
só, bors, chili, fokhagymagranulátum
- 3 db
keményre főtt tojás
- 1 marék (kb
20 gramm) reszelt sajt
- Opcionális: ízlés szerint: kolbász karikák, bacon kockák
Amennyiben szeretnénk rá tenni, illetve van otthon: a kolbász karikákat vagy bacon/szalonna kockákat közepes lángon kisütjük egy serpenyőben, majd hűlni hagyjuk.
A tojásokat keményre főzzük víz forrásától számított 8-10 perc alatt.
A nyers
zöldségeket megpucoljuk és felkarikázzuk fél ujjnyi vastagra. A fagyasztott
zöldségeket mikróban kiolvasztjuk 5-6 perc alatt.
A rétegezésnél figyeljünk arra, hogy
alulra kerüljenek a keményebb, nyers hozzávalók, mint burgonya, répa, efölé a
hús felcsíkozva, illetve az olyan hozzávalók, melyek levet eresztenek, hogy
legyen miben megpuhulniuk az alatta lévő rétegeknek.
Ezek fölé mehetnek a már hőkezelt
hozzávalók, a főtt tojás felkarikázva és a kolbász, szalonna vagy bacon
kockák. Addig folytassuk a rétegezést, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Minden rétegnél a húst sózzuk, borsozzuk,
ízlés szerint chilivel, fokhagymaporral, fokhagymával ízesítsük. Felülre lehetőleg nyers burgonya kerüljön,
majd fűszerezzük is. Erre jöhet a tejföl, tejszín vagy akár sajtot is
reszelhetünk rá.
Öntsünk kb fél ujjnyi vizet a sütőedénybe és süssük 20-25 percig lefedve, közepes hőfokon. Ellenőrizzük a zöldségek és a hús puhaságát, ezután vegyük le a fedőt és pirítsuk a tetejét aranybarnára.
Desszert: Egészséges teasütemény
Összköltség: 1233 Ft, 4 adag, étkezésenként 308 FtEbben a kekszben az a jó, hogy kipróbáltuk és tényleg annyira gyors és egyszerű, hogy a sülési idő alatt a konyhát is rendbe tudjuk tenni.
Ráadásul ha
nem kapunk darált mandulát, akkor akár egy klopfolóval vagy extrém esetben
kalapáccsal is poríthatjuk ezt a hozzávalót, így kiváló stresszlevezető étel is. Egy hátránya van, túl finom és nagyon
hamar elfogy.
Hozzávalók:
- 15 dkg
sótlan mandula (darált)
- 50 gr
kókuszreszelék
- 2 tojás
- 50 gr
olvasztott vaj/margarin
- 2 csapott
evőkanál méz/édesítő/szirup/cukor
- Fűszerek: 1
csipet só, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, őrölt ánizs, gyömbér vagy
karácsonyról maradt mézeskalács fűszerkeverék
- Opcionális: reszelt citrom/narancshéj
A száraz
hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd jöhetnek bele a nedves hozzávalók. Ha túl folyós, akkor mehet bele még
kókuszreszelékből 1-2 evőkanál, hogy összeálljon, ha pedig túl kemény, akkor egy kis olvasztott zsiradékkal vagy
vajjal gazdagíthatjuk.
Vizes kézzel
korongokat formálunk a tésztából és sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól kb.
5 cm távolsában elhelyezzük.
175 fokon 12 percig sütjük. Folyamatosan figyeljük, mert az alja könnyen odaég. Félidőnél fordítsuk meg kekszeket, így mind a két oldala aranybarna lesz. Sülés után hagyjuk a kekszeket a tepsin teljesen kihűlni.Amennyiben Te is elkészítetted valamelyik finomságot, oszd meg velünk #depokonyha hashteggel vagy küldd el nekünk üzenetben!
Források: Balogh-Bóna Katalin – Finoman; glutén nélkül, 1X1 konyha (Elektra Kiadóház Bt); mindmegette.hu; Képforrások: femina.hu; pixabay.hu