Kommunikációs tréning: avagy néhány hasznos tipp

Legyen szó akármilyen szituációról (állásinterjú, baráti beszélgetés, munkahelyi megbeszélés stb.) mindig fontos, hogy be tudjunk illeszkedni a környezetünkbe. Ehhez pedig az egyik legfőbb kulcs a kommunikáció.

 

Nem csak azért, mert ez segít a kifejezni gondolatainkat és érzéseinket, hanem azért is, mert a csoportban elfoglalt helyünkön is javít, ha jól kommunikálunk. Hogyan fejezzük ki magunkat megfelelően? Honnan tudhatjuk, hogy mikor hogyan kell beszélni? A lenti tippek a segítésünkre lehetnek!Az elfogadás ereje

Ha megfelelő időben és módon tudjuk érvényre juttatni gondolatainkat, akkor annak hatalmas ereje lehet. A kommunikáció fejlesztésének legelső lépése az elfogadás fejlesztése mások és önmagunk felé.

 

Az elfogadás fejlesztéséért elég sokat kell dolgozni, de nagyon megéri! Amikor nehézségekbe ütközünk ilyen téren, akkor vegyünk egy mély lélegzetet és fejben lépjünk egyet hátra a helyzettől, majd próbáljuk meg objektív szemlélőként tekinteni a szituációra. Ha azt tapasztaljuk, hogy a másik fél feszült, a nyugodt és megértő beszéd nem csak abban segít, hogy mi nyugodtak tudjunk maradni, hanem a másik felé sugárzott érzések is hatni fognak rá. Ha szeretnénk elfogadásban élni, az számunkra is változtatásokkal jár.

A kommunikációs helyzet

Ha belegondolunk, másképp beszélünk, amikor a barátainkkal telefonálunk, és más a hangnem és szóhasználat jellemző ránk, amikor állásinterjún vagyunk. Mivel a barátainkkal sem szokás hivatalosan beszélgetni, de a leendő főnökünk sem biztosan szívleli, ha baráti hangnemben társalgunk vele elsőre, így ennek is a helyén kell lennie.

 

Amikor beszélgetünk, gondoljuk át, hogy épp milyen helyzetben vagyunk. Próbáljuk beleképzelni magunkat a másik helyébe és elgondolkozni azon, hogy számunkra mi lenne az elfogadható hangnem és mi az, ami már nem lenne megfelelő. Fontos még tisztázni magunkban, hogy mit szeretnénk közölni és legfőképp hogyan.Az érthető beszéd legfőképp a beszéd sebességén és az artikuláción múlik, így ezekre is fektessünk hangsúlyt. Persze mindezt erősen befolyásolhatja az is, hogy hogyan érezzük magunkat.

 

Nem baj, ha idegesek vagyunk, de ezeket próbáljuk ne sugározni a beszédünkkel. Ha felfedezzük magunkon, hogy épp egy érzelmi hullámvasúton ülünk, akkor érdemes egy kis stresszmentes időt beiktatni.


Egy pohár kávé az erkélyen, egy kis séta a szabad levegőn, néhány perc csend nagyon sokat segíthet, hogy újra higgadtak legyünk.Újabb és jobb…

A beilleszkedéshez fontos, hogy többfajta szituációt is megtapasztaljunk és megtanuljunk benne viselkedni. Így például sokat segíthet, ha új, komolyabb beszédtémákat hozunk fel a barátainknak, és a munkahelyünkön pedig szünetekben vagy céges rendezvényeken próbálunk barátilag közeledni munkatársaink felé. Ezzel egyrészt nem csak többrétűek lesznek a kapcsolataink, de könnyen megtanuljunk váltogatni a hivatalos és a személyes hangnemet, amely nagyon nagy segítségünkre lehet a továbbiakban. De hogyan is lehet ezt megtenni?

Kérdezz és tanulj!

Sokakban van egy gát, hogy nem mernek kérdezni, mert azt hiszik, hogy azzal feltartják vagy épp idegesítik a másik embert. Pedig valójában sok esetben szívesen segítenek vagy mesélnek magukról a többiek. Sose tartsunk ettől, bátran kérdezzünk és nagyon figyeljünk a válaszra, hogy tovább tudjuk vinni a kommunikációt legközelebb is.


Figyeljünk, hogy fogalmazzunk egész, kerek mondatokban, mert teljesen más hatást kelt így a mondanivalónk.Gondolkozási idő

Már fent említettük, hogy az érzelmek mennyire el tudják sodorni a kommunikációt. Ha azt érezzük, hogy az adott helyzet feszültséget kelt bennünk és ez megakadályozna minket abban, hogy szépen kommunikáljunk, akkor kérjünk egy kis gondolkodási időt. Jelezzük, hogy most erre nem tudunk válaszolni, átgondoljuk, vagy csak térjünk vissza rá később.

 

Amíg ez az idő tart, próbáljuk meg átlátni, hogy mi lenne erre egy olyan építő jellegű válasz, amivel egyszerre tudjuk közölni, hogy ez a helyzet már sok volt nekünk, illetve nem is tesszük kínossá a további helyzeteket.


És a legfontosabb..

Tudtátok, hogyha mosolyogtok, az akár telefonon keresztül is érződik a hangotokon? A mostani maszkos időszakokban sem látszanak a mosolyok, de a szemén és a hangján észlelni a másiknak, hogy mit is érez.


Fontos, hogy mosolyogjunk, amikor beszélünk, mert ez nem csak a mi kedvünket teszi jobbá, hanem sokkal szívesebben beszélnek velünk, ha kedvesen és vidáman közelítünk a másik felé.Plusz 1 tipp

Próbáljunk meg minél empatikusabban fogalmazni, pozitív, kedves szavakat használni, melykről tudjuk, hogy ránk is jó hatást gyakorolnak.

 

Ha azt látjuk, valaki ideges, azzal segítünk neki a legtöbbet, ha megkérdezzük, hogy mire lenne igénye vagy miben segíthetünk neki. Nem csak közelebb kerülhetünk a másikhoz ezzel, hanem jobban megismerhetjük és tudjuk, mire lehet szüksége legközelebb.

 

Ha pedig úgy látjuk, hogy most nem beszélgetne, adjunk teret neki. Fontos, hogy ezeket a kéréseket tiszteletben tartsuk bármilyen viszonyról legyen szó, mert ez segít a bizalmi kapcsolat kiépítésében.

 

És ne feledjük: egy kedves mondat pillanatok alatt képes megváltoztatni egy egész szoba hangulatát!

 

Képforrások:pixabay.com; pexels.com

További híreink
A piramisok csúcsán, innen és túl – Mi az az MLM?
július 09.
5 perces olvasmány

„Van egy remek üzleti lehetőségem a számodra..."
Netflix, HBO Max vagy Disney +? Melyiket, miért?
október 26.
5 perces olvasmány

Sok különböző szolgáltató jelent meg az elmúlt években, és ezek már Magyarországon is elérhetők.
Mit nyersz ha külföldön tanulsz vagy dolgozol?
július 16.
4 perces olvasmány

Milyen előnyökkel jár a külföldi tapasztalatszerzés és miért érdemes már diákként kipróbálni.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!