Hogyan legyél meggyőző kevés tapasztalattal?

Diploma vagy szakmai papír, munka, fizetés, önállóság. Úgy hangzik, mintha ezek mindig kéz a kézben járnának… A valóság azonban ennél jóval kiábrándítóbb, mivel kezdőként, tapasztalatok nélkül sokszor akadályokba ütközik az elhelyezkedés.

 

De mielőtt még minden pályakezdő végleg elkeseredne, hoztunk nektek néhány trükköt és hasznos oldalt, melyek segítségével könnyebben „el tudjátok adni magatokat” a munkaerőpiacon.

Diákmunka

Sok esetben már pályakezdőknek meghirdetett lehetőségeknél is elvárják a munkatapasztalatot. Ez elég paradox helyzet, ami nagyjából csak a diákmunkákkal oldható fel és sokszor ezt keresik is a cégek a jelentkezők önéletrajzaiban.

 

Azoknak, akik már diákéveik alatt megismerik a munka világát, kevésbé okoz gondot a munkaritmus felvétele, a felelősségvállalás és a beilleszkedés. Emellett a cégek szeretik saját maguk kinevelni a későbbi munkatársakat, így az iskola után egyenes út vezethet a munkaszerződéshez, ha diákként is jó munkaerő voltál.

Ezek a munkák szakmai tapasztalatszerzés szempontjából remek lehetőségnek számítanak, nem utolsó sorban pedig lesz mit írnod az iskolákon felül az önéletrajzodba.


Mi is az az önéletrajz

Minden ijesztő, amit először csinálsz, de ahogy mondani szokás: „gyakorlat teszi a mestert”.

 

Egy önéletrajz feladata a szakmai kompetenciáidat, iskoláidat, munkatapasztalataidat és programismereteidet összegezni, vázlatos formában. A HR-esek pár másodperc alatt döntik el, hogy továbbengedik-e a jelentkezőt vagy sem, így fontos a lényegretörő fogalmazás és az átlátható szerkesztés.Mielőtt nekiállnál, keresgélj az álláskereséssel foglalkozó honlapok között, hogy biztosan megfeleljen a CV-d a szakmai elvárásoknak. Egy pár példa a segítségnyújtással foglalkozó oldalakból:

  • produkteam.hu
  • gerillaönéletrajz.hu
  • profession.hu
  • cvshark.hu
  • hrportal.hu

Aki tud angolul, annak érdemes a youtube-on is kalandoznia mivel rengeteg hasznos csatorna létezik ebben a témában. Például:

  • Stand Out CV
  • Dan Lok

De ebben a témában már mi is készítettünk nektek videót:


Természetesen a felsoroltak a kiválasztási folyamat további állomásain is komoly segítséget tudnak nyújtani.


Állásinterjúra

Nagyon fontos, hogy mindig készülj fel erre a megmérettetésre, különösen kezdőként. Ez nem azt jelenti, hogy a neten fellelhető gyakori interjúkérdésekre szó szerint bemagolod a válaszaidat! Írd össze az erősségeidet, próbálj el interjúhelyzeteket az ismerőseiddel, de mindig számíts valami váratlanra is.

Legyél magabiztos, ne félj beszélni az erősségeidről, de a negatív tulajdonságaidat se rejtsd véka alá. Egy „mi a legnagyobb gyengesége” kérdésre például nem érdemes azt válaszolni, hogy „nekem nincs olyan”. Az önismeret minden szempontból fontos, ezen felül pedig egyik interjúztató sem fogja elhinni azt, amit mondasz, csupán nagyképűnek és arrogánsnak fog tartani.


Maradj a valóságnál

Kezdő vagy, senki nem várja el tőled, hogy egy befutott munkavállaló tapasztalatával rendelkezz. Azt viszont elvárják, hogy őszinte legyél. Nem éri meg valótlanságot állítani sem az önéletrajzban sem az interjún. Lehet, hogy megkapod az állást, de a próbaidő alatt egyértelmű lesz, hogy mennyi a valódi tudásod.

Egy pályakezdő, aki tanulni szeretne szimpátiát kelt, azok az emberek viszont, akik hazugságok árán szerezték meg a munkát majd nem tudják teljesíteni az elvárt feladatokat (mondjuk mégsem ismerik a szükséges programokat, pedig ezt állították) gyorsan a cégen kívül találhatják magukat.

 

Ezen felül te is elvárod, hogy a munkáltató objektíven beszéljen az állás pozitívumairól és negatívumairól, illetve a megígért feltételeket és juttatásokat a felvétel után is teljesítse.


Akkor van esély?

De még mennyire! Egy új szoftvert vagy munkafolyamatot szinte bárkinek meg lehet tanítani, az érdeklődést, a tanulékonyságot és a pozitív hozzáállást viszont nem.

 

Hidd el, könnyen legyőzheted a tapasztalt, de érzelmileg teljesen kiégett versenytársaidat.

 

Képek forrása: unsplash.com

További híreink
Te tudod, mit jelent a draft az NFL világában?
április 25.
5 perces olvasmány

Ha piros napos ünnepeket szeretnénk feltüntetni az NFL világában, a Super Bowl és a szeptemberi kezdőrúgás mellett elkerülhetetlen lenne, hogy a draft első napját ne említsük meg ebben a listában.
Egészségügyi problémák és azok ellenszerei az irodai környezetben
március 10.
3 perces olvasmány

Nagy lehet az esélye, hogy a folytonos, elmélyült irodai munka közepette, bele sem gondolunk, hogy milyen veszélyei, az egészségre káros hatásai lehetnek a nem helyes munkavégzésnek.
Február hónap dolgozója Budapesten: Papp Zsófia
április 03.
1 perces olvasmány

A februári hónap dolgozója Budapesten Papp Zsófia lett, aki HR területen végzett munkájával érdemelte ki ezt a címet.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!