Aktív kikapcsolódás a járvány idején is

A vírushelyzet okozta korlátozások hatására egyre több emberen uralkodik el a bezártságérzet és a tehetetlenség. Ilyen helyzetben fontos felismernünk, hogy nem vagyunk egyedül a problémával.

 

Mit tehetünk, hogy a karantén időszak alatt is megőrizzük testi és lelki egyensúlyunkat? Bőven akadnak olyan kikapcsolódási formák, amelyek a járvány ellenére is rendelkezésünkre állnak. 

Irány a természet!

Egy séta a barátokkal jó ötletnek tűnhet, de mi lenne, ha kicsit izgalmasabb környezetet választanánk? Hazánk arborétumai a vírus alatt is tárt karokkal várják a látogatókat. A szabadtéri növénykertek amellett, hogy lehetőséget nyújtanak nekünk a friss levegőn való feltöltődésre, sok érdekességet is rejtenek.


Az ittmegtalálható növények között előfordulnak olyan ritka és védett fajok, amelyekre az út mentén aligha bukkanhatunk rá. Ráadásul nem csak a csodás növények látványában gyönyörködhetünk, de hasznos és érdekes információkat is megtudhatunk róluk.
 

Melyek azok a magyarországi arborétumok, amelyeket mindenképp látnunk kell?

Vácrátóti Nemzeti Botanikus kert 

Vácrátóton található az ország leghíresebb és egyben leggazdagabb, közel 13 000-féle növénnyel büszkélkedhető arborétuma, amely egykor kastélykertként működött. A látogatók 27 hektáron barangolhatják be kertet, amelyben a trópusi fajoktól a sivatagi növényekig minden éghajlat látványosságai megtalálhatók, sőt, az arra kijelölt helyeken piknikezésre is van lehetőség. 

Szarvasi Arborétum

A másnéven Pepikertként ismert, Szarvas határában fekvő növénykert nem csupán az interaktív családi programjairól híres, hanem a hatalmas kocsányos tölgyeiről is, amelyek akár 250 évesek is lehetnek. Ennél is híresebb a parkban található 36 méter magas hegyi mamutfenyő. A növénykert másik érdekessége, hogy barangolás közben szabadjára engedett pávákkal is találkozhatunk, valamint teknősterráriumot és emukat is láthatunk.

Zirci Arborétum

A Ciszterci Apátsághoz tartozó kert Magyarország legmagasabban elterülő fás szárú gyűjteménye. A közel 200 fajta cserjéből és fából álló park legidősebb egyede egy majdnem 400 éves kocsányos tölgy. A zirci növénykert meglátogatása mellett érdemes megtekintetünk az apátság bazilikáját is, amelyben megtalálható hazánk legnagyobb barokk oltára. 

Relaxáló sportok

A bezártság és a home office nem csak a hangulatunkra, de a testünkre is negatív hatással lehet. Az egész napos ücsörgéstől a tagjaink elzsibbadnak, és észre sem vesszük, máris elromlik a tartásunk.

 

Ezeken a problémákon nem biztos, hogy az erőnléti edzések segítenek a legjobban, hanem az olyan kikapcsoló aktivitások, amelyek segítenek megtalálnunk a testi-lelki egyensúlyunkat és javítani az életminőségünket.

Jóga

Segít megmozgatunk azokat az izmainkat, amelyek az ülő életforma hatására könnyen letapadnak és megmerevednek. A jóga nem csupán abban segít, hogy megfelelően nyújtsuk le a testünk minden porcikáját, de a gondolkodásunkra is pozitív hatással van, ráadásul egy szőnyeg segítségével bárhol elvégezhetjük a gyakorlatokat, a szobában vagy akár a kertben is.Lovaglás
Az állatoknak rengetek jótékony hatása van ránk, köztük a karantén alatt ránk törő magányon is segíthetnek. A lovaglás olyan szabadtéri sport, amelyet a vírustól függetlenül is ki tudunk próbálni a helyi lovardában, hozzáértő segítséggel. Kevesen tudják, hogy a jógához hasonlóan ez a mozgásforma is megdolgoztatja szinte minden izomcsoportunkat, olyanokat is, amelyekről eddig nem is volt tudomásunk. Hatékonyan javítja a tartásunkat, valamint az egyensúly érzékünket. Emellett feltölti az embert olyan egyedi, pozitív energiákkal, amelyet csak az állatok közelsége adhat.Meditáció

Rendet rakni nem csupán a lakásunkban kell néha, de az elménkben is. A meditáció olyan technika, amelyet arra használunk, hogy megnyissuk az elménket és megtaláljuk a belső békét. Már a heti pár alkalommal, akár csak tíz percnyi meditálással is könnyebben nézhetünk szembe a mindennapok kihívásaival. 


A meditáció segít levezetni a felesleges stresszt és feszültéget, ami ezekben a nehéz időkben ránk telepedik. Ahhoz, hogy jól csináljuk, kényelmesen kell elhelyezkedünk, ügyelnünk kell a légzésünkre, valamint a gondolataink elcsitítására. 


Források: wikipédia, hazipatika.com; Képek forrása: pixabay


További híreink
Férfi Bajnokok ligája: nyolcaddöntők
április 02.
3 perces olvasmány

Ahogy azt már megszokhattátok, ismételten jelentkezünk a világ kézilabda eseményeinek magyar vonatkozású mérkőzéseivel.
Érvényesítsd tagságod a Meló-Depónál a 2019/2020. I. félévre!
szeptember 03.
1 perces olvasmány

Vége a nyári szünetnek, de te szeretnél suli mellett is pénzt keresni?
Ments ételt!
október 25.
4 perces olvasmány

A környezettudatos, vagy úgynevezett „zöld” életmódnak rengetek különböző eleme van, sokra ezek közül talán nem is gondolnánk.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!