Hasznos a hasztalan, avagy restség pánik karanténban

A karantén miatt többen kénytelen-kelletlen, meghatározatlan időre otthonunk paraméterei közé kényszerültünk és nem várt probléma ütötte fel a fejét, a rendelkezésünkre álló szabadidő mennyisége szokatlanul megnőtt.Szárnyra kap a produktivitás

Két jelenséget is megfigyelhettünk: a kreativitás nem ismer határokat és bármilyen hihetetlen, az ember alapjáraton szeret tanulni.

 

Voltak, akik új nyelveket sajátítottak el, mások a barkácsolás mellett tették le a voksukat. Akadtak, akik félretették a kifogásaikat, az örökös „majd holnap elkezdem” szállóigét valóban beteljesítették és edzeni kezdtek, amihez minden bizonnyal nem kevés lelkierő kellett.

 

A legnépszerűbb elfoglaltságok azonban a nagymamától jöttek. Kötő és hímzőtűk akadtak a kezekbe, a padlásról előkerült a varrógép, a horgolás pedig új reneszánszát éli. A kézimunka mellett a receptes könyvek is újra előkerültek, a tömegesen felvásárolt liszt és élesztő pedig elhozta a házi kenyérsütés varázsát a konyháinkba.

Kivéve, aki nem

Az előző bekezdésben egy idilli, egy világjárvány kellős közepén is elhatározástól és energiától túlcsordult világ képzete jelent meg, azonban ez csak féligazság.

Nem mindenki hódol rendületlenül új hobbijának: van, akinél a kezdeti lelkesedés alábbhagyott, más mégsem találta meg azt a kiteljesedést, amit remélt, de olyan is létezik, aki semmibe sem kezdett bele.Kedvszegő emlékeztető

Nem szabad elfelejteni, hogy tombol a pandémia körülöttünk, a rossz hírek sokszor mintha csőstül törnének ránk, a különböző problémákra pedig nem reagálunk egyformán. A stressz, a depresszió olyasmik, melyek rettenetesen földhöz tudnak vágni, egyik napról a másikra, és bizony nem könnyű onnan felállni.

 

A különböző mentális betegségekre az izoláció, amibe oly sokan kényszerültünk, a magány, a körülöttünk lévő, sorozatos, negatív események rendkívül rossz hatást gyakorolnak. Ezenfelül kétféle nyomás is ránk nehezedik, egyrészt egy külső, másoktól, másrészt pedig egy belső, saját magunktól, ami arra ösztökél minket, hogy hasznosan töltsük el az időnket.

A mai világban saját értékünket ahhoz kötjük, milyen produktívak vagyunk.


Ég bennünk a teljesítés és teljesítmény iránti vágy, hiszen ez alapján határoljuk be a „társadalmi hasznunk” s az időpocsékolás egy olyan vétek, melynek ára magas.

Nem csinálni semmit, egyenlő számunkra a haszontalansággal.


A hasztalan elfoglaltságok összefoglaló jelzőjeként használjuk ezt a kifejezést, ennek hatására pedig bűntudatot érzünk, hiszen „értékes időt pazaroltunk el az életünkből”, ez pedig egy rossz felfogás.Apróságok fókuszpontban

Ha belegondolunk egy napunkba és részletesen nekiállunk felsorolni az aznapi történéseket rájövünk, hogy valamit azért igenis csináltunk. Talán ebédet főztünk, levittük a szemetet, végre felvettük azt a tollat, ami már egy hónapja az asztal alá esett, de az is lehet, hogy megnéztünk egy filmet, sorozatot netán elolvastunk egy könyvet. Meglehet, hogy ezek lényegtelen apróságoknak tűnnek, de valamit hozzátettek az életünkhöz, javítottak a kedélyünkön, lefoglaltak, vagy csak szimplán segítettek még egy napon túlesni, néha pedig ennyi is elég.

Realisztikus elvárások

Van, amikor kénytelenek vagyunk elfogadni, hogy ez nem a mi napunk, hetünk, hónapunk, de akár évünk se. Természetesen jó, ha próbálkozunk és fontos, hogy meglegyen bennünk az akarat, hogy kihúzzuk magunkat abból az érzelmi futóhomokból, amibe beleragadtunk, de ha túl erősen kapálózunk csak mélyebbre csúszunk. Emberként természetes, hogy el akarjuk foglalni magunkat, célokat akarunk, amiket elérhetünk és élvezni akarjuk a siker, az eredményes teljesítményből fakadó örömünket, de törekedjünk arra, hogy mindig a jelenlegi képességeinkhez és energiánkhoz igazítsuk az elvárásainkat.+Jó tanács

Segíthet, ha kisebb dolgokra és egyszerre csak egy dolog elvégzésére koncentrálunk. Pl.: ma portörlés, holnap porszívózás, a következő nap pedig mosás.

 

Ha új hobbira vágyunk, rengeteg stresszmentes, egyszerű dolgot is kipróbálhatunk pl.: egy laza séta, puzzle, kifestő stb. Amire épp szükségünk van, az hasznos!

Ne legyen bűntudatunk, ha szórakozni szeretnénk, nem vagyunk lusták, ha pihenünk egy kicsit és nem kell, hogy másokhoz mérjük magunkat! 


Képek forrása: unsplash.com


További híreink
5+1 alvási tanácsunk éjjeli baglyoknak
március 31.
4 perces olvasmány

Nehezedre megy esténként az elalvás, mert kavarognak a gondolataid, nehezedre megy a kikapcsolás? Hoztunk Neked néhány tippet, ami segíteni fog!
Trend, amivel csak nyerni lehet – Bőrápolás okosan
július 07.
5 perces olvasmány

Kortól és nemtől függetlenül, mindannyiunk bőre hálás lenne egy kis odafigyelésért.
Miért jó fizikai diákmunkát vállalni?
szeptember 10.
4 perces olvasmány

A fizikai munka olyan munka, amely leginkább az állóképességünket veszi igénybe.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!